• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Гешев работил 7 години за едва 20 прокурорски акта

Гешев работил 7 години за едва 20 прокурорски акта

/КРОСС/ Докато работи в Софийската градска прокуратура главният прокурор Иван Гешев стои почти без работа. За целия 7-годишен период там, от 2009 г. до 2016 г., той има внесени в съда едва 20 прокурорски акта. Това става ясно от предоставени статистически данни от СГП на гражданско сдружение БОЕЦ, получени по Закона за достъп до обществена информация след спечелено дело.

В периода, който обхваща разлежданата информация, Гешев е командирован от Софийската районна прокуратура в СГП. Според информацията през следващите 7 години той е бил наблюдаващ прокурор по 490 досъдебни производства, като произнасянията по тях са 783. Данните сочат, че за това време след внесени от Гешев 20 бр. прокурорски актове са осъдени 27 лица. Впечатление прави, че в същото време постигнатите осъдителни присъди са с 5 по-малко, или 22 бр, като не става ясно на какво се дължи това разминаване. Освен това нямало нито един оправдан. Прекратените досъдебни производства, по които Гешев е работил, пък са 72 бр.

Тази информация е изключително озадачаваща, тъй като в доклада на Комисията по атестиране и конкурси (КАК) към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, изготвен по време на процедурата по избор на нов главен прокурор през миналата година, работата на Иван Гешев е представена със значително по-големи числа. В него се твърди, че според статистическите данни, постъпъли от СГП и СРП, за периода 2006 - 2016 г., прокурор Гешев е внесъл в съда 230 прокурорски акта, като по тях са осъдени общо 233 лица.

Това означава, че само в рамките на 3 години преди 2009 г. Гешев е изготвил и внесал 210 прокуроски акта. Именно това твърди и Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Преди Иван Гешев да бъде избран за главен прокурор, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска да му бъде предоставена информация за точния брой обвинителни актове, изготвени от единствения номиниран, докато е прокурор в СГП, както и за тяхното качество.

От КАК му отговориха, че докато Гешев е работил в СРП е внесъл в съда 134 обвинителни акта, 6 споразумения и 70 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагена на административно наказание. Това прави общо 210 прокурорски акта. През следващите 7 години пък е изготвил 15 обвинителни акта и 5 споразумения. Не е ясно на какво се дължи тази значителна промяна в натовареността Гешев, след като е командирован в СГП. От комисията счетоха обаче, че няма основание за разглеждане на актове на прокурор Гешев по същество, защото последна му атестация, била с комплексна оценка „много добра“.

БЕЗ ОТГОВОР

От Софийската градска прокуратура отказват да предоставят информация какъв брой от делата, водени от Гешев, са приключили със споразумения между обвиняемите и прокуратурата. Във въпросите на сдружение БОЕЦ се пита дали такива са сключвани по дела за организирана престъпна група, както и за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система. В решението на СГП за достъп до информация обаче се казва, че тази информация, "не е налична в искания вид, а следва да бъде предмет на допълнително издирване, систематизиране и обобщаване, за да бъде изготвена. "Същата следва да бъде нарочно създадена, за да бъде удовлетворено искането на заявителя, което е извън целта на закона (ЗДОИ)", пише още градският прокурор Емилия Русинова, с което отказва достъп до информация.

ВИЗИТКА

В CV-то на Иван Гешев фигурират няколко дела, които той използва като доказателство за професионалните си качества като прокурор. Едно от тях е това за фалита на КТБ, по което обвиняемия са избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев, както и още 17 души. Въпреки че фалитът на банката настъпи през 2014 г., съдебният процес все още се води на първа инстанция, като краят му едва ли ще е в обозримо бъдеще. Делото започна в спецсъда в началото на 2019 г., а година по-късно все още не е приключил разпитът на първия свидетел Бисер Лазов. 

В началот на седмицата "Сега" писа, че друго знаково дело от визитката на новия главен прокурор катастрофира в съда, още преди да тръгне по същество. Става дума за процеса, рекламиран като дело срещу международна организирана престъпна група, свързана с финансиране на тероризъм извън България и използвала метода "хавала", чрез който парите не се преместват физически. Това беше едно от разследванията, с които Гешев се хвалеше като отговарящ за спецпрокуратурата. Две съдебни инстанции обаче намират, че обвинителният акт има пороци, заради които трябва да бъде върнат на прокуратурата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.