• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Нина Николина и „Магическите гласове на България“ в Берлин за 24 май

Нина Николина и „Магическите гласове на България“ в Берлин за 24 май

/КРОСС/ След успеха в Страсбург спектакълът, посветен на прочутите български гласове гостува в Германия

След успеха на Гала концерта "Женските гласове на България" в престижната зала Cité de la musique в Страсбург, посветен на Българското председателство, спектакълът в нов вариант ще бъде показан в Берлин на 24 май, деня на славянската писменост и култура!

"Не очаквахме такъв възторжен прием, защото публиката беше предимно от чужденци - дипломати, хора, изкушени от музика, доста претенциозна и взискателна аудитория", каза Нина Николина, която дебютира като музикален продуцент. Тя е подбрала изцяло репертоара на "Магическите гласове на България", а заедно с Ема Константинова, Любомира Костова и Георги Тошев участва в създаването на музикалния спектакъл.

"Женските гласове на България" е част от културната програма на Българското председателство, а концертният формат е създаден по предложение на Диана Игнатова, директор на Българския културен институт в Париж.
Спектакълът има за цел да разкаже и покаже вокалното и музикално разнообразие на страната ни в различни жанрове - традиционно пеене, хорово, църковно -славянски песнопения, опера и смесването на народна музика с модерен бийт.

Новата формация "Магическите гласове на България" събира някои от най -гласовитите певици на народни песни, като - Александра Борисова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева, Таня Първанова, Еличка Кръстанова.

Нина Николина се представя и с друг свой популярен проект "Пендара етно проджект", в който народната музика се среща със съвременната електронна сцена. Там певицата си партнира с известния перкусионист и композитор Калин Вельов. За концерта в Берлин екипът подготвя изненади.
"Ще заложим много повече на ритмичните песни, ще има вокално разнообразие, ще представим различни фолклорни области на България", разказва Нина Николина.
В концерта отново задочно чрез специални видеа участват световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан, които са записали специални приветствия към публиката.

"Природата „диша" в песента, в звуците, в реденето на думите. Родопската песен носи мекотата на Родопите - планината, в която се вярва, че е роден легендарният певец Орфей. Красивата, родопска песен „Излел е Дельо хайдутин" е българското „космическо" послание, избрано сред множество други музикални предложения да представи земната цивилизация. През 1977 г. златната плоча на Вояджър отлита и там е и тя, българската песен, съзвучна с Космоса", разказва консултантът на спектакъла доц. д-р Веселка Тончева от БАН.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.