• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Трябват 15 хиляди устройства за машинно гласуване

Трябват 15 хиляди устройства за машинно гласуване

/КРОСС/ И ГЕРБ и „Обединени патриоти" подкрепят идеята за изцяло машинно гласуване на изборите. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Това стана, след като кабинетът прие проект за координация с Централната избирателна комисия за следващите парламентарни избори за Народното събрание. За да се проведе изцяло машинен вот, без хартиено гласуване, ще са необходими около 15 000 устройства, стана ясно още.

Премиерът изрази скептицизма си за гласуването с машини, но посочи, че щом такова е желанието на хората и повечето партии, ще се „включат в общия хор".

„Имаше много дискусии, много приказки, но ние трябва да изпълним това, което пише в Изборния кодекс. Точката е възлагане на координация с ЦИК за подготовката на изборите за Народното събрание. Ние сме единствената държава, но понеже много се упражняваха, предлагам да приемем точк, да похарчим няколко десетки милиони и да видим, какви ще са резултатите. Не искам върху правителството да тегне, че едва ли не, не желаем. Ще похарчим много пари, не съм убеден, че ще се реши нещо, но ви моля да възложим на Томислав Дончев да го направят", обърна се към министрите Бойко Борисов.

От своя страна вицепремиерът Дончев обясни, че по въпроса се работи и на следващите парламентарни избори във всяка секция ще има машина. Той пресметна, че ще се необходими около 15 000 устройства, които трябва да се произведат или купят, но да бъдат собственост на държавата.

„Има нужда от прецизиране на законодателството. За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи, машинно и хартиено гласуване, това прави изборите неоправдано скъпи. Щом желанието е да се гласува на машини, не виждам смисъл", коментира той.

„Машините трябва да бъдат произведени, в краен случай купени, но в никакъв случай наемани. Държавата трябва да ги ползва за всички избори", продължи Томислав Дончев.

„Естествено, възлагайте, купувайте, да произвеждат, мислете къде ще се складират, с охрана, как ще бъдат защитавани от кибератаки", поръча в отговор премиерът Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.