• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Списъкът със секциите вече е качен на сайта на ЦИК

Списъкът със секциите вече е качен на сайта на ЦИК

/КРОСС/ Централната избирателна комисия определи 3000 избирателни секции в страната, където ще се проведе машинно гласуване на изборите за членове на Европейския парламент, излъчени от България на 26 май. Списъкът със секциите вече е качен на сайта на ЦИК.

Окончателно и въпреки жалбата, на евроизборите все пак ще има машинно гласуване.

Така ще бъде след като Върховният административен съд отхвърли жалбата срещу решението на ЦИК за изпълнител на обществената поръчка. 
 
Жалбата идваше от страна на една от трите фирми, които се състезаваха в обществената поръчка - "Български машини за гласуване" ЕООД. Тя бе отстранена от процедурата с аргумента, че не отговаря на техническите изисквания и параметрите, заложени в самите изисквания на процедурата.
 
Така машинното гласуване ще бъде изцяло организирано от "Сиела", която има ангажимент според изискванията на обществената поръчка да осигури освен наема на тези 3000 машини в избирателните секции, логистичното им придвижване до секциите в страната и обучението на хората по места.

"Сиела Норма" АД трябва да осигури 3000 машини за гласуване за евроизборите. Компанията направи експерименталното машинно гласуване и на предишните избори. Успя да проведе и реално гласуване - на изборите за президент и референдум с общо 500 машини.

С една машина ще може да се гласува от 1200 избиратели, ако има нужда, фирмата има готовност да достави допълнително хартия в изборния ден, стана ясно по-рано в ефира на БНТ.

След упражнен вот машината ще издаде разписка, която трябва да бъде пусната в специална урна, предназначена за машинното гласуване.

Хартиените отрязъци няма да бъдат броени, освен ако няма оспорване на резултата. Самото консолидиране на гласовете ще се извършва от машината.

По-рано в сутрешния блок на БНТ беше направена демонстрация на машинното гласуване.

Над 2 млн. души се обявиха на референдум за електронното и машинно гласуване. Правителството отдели от бюджета средствата за това гласуване. То не позволява манипулации, според експертите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.