• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Стойнев: БСП настоява машинното гласуване да бъде въведено още сега

Стойнев: БСП настоява машинното гласуване да бъде въведено още сега

/КРОСС/„БСП настоява машинното гласуване да бъде въведено изцяло, още сега. За всички е ясно, че ако искаме прозрачен и истински вот, без съмнения за фалшификации, трябва да въведем машинното гласуване. Това е ясно на абсолютно всички". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той коментира, че проблемът, обаче е, че ГЕРБ и ОП не желаят изборите да бъдат прозрачни и се опитват да отложат във времето този проблем. Стойнев добави, че самият факт, че за 2017 г. имаме 294 хил. невалидни бюлетини показва, че машинното гласуване е необходимо. "Искаме ли да сведем тази бройка до нула? Ако искаме да го направим, трябва да въведем машинното гласуване. Тогава няма как бюлетината да бъде невалидна, защото химикалът е излязъл от квадратчето или комисията надрасква бюлетините, за да бъдат те невалидни", каза още народният представител. Стойнев добави, че не разбира защо това се отлага, след като пари в бюджета има. „ДПС предлага да се гласува с 3000 машини, за да има сделка с ГЕРБ и това най-вероятно ще бъде прието, а патриотите стоят отстрани. Тези машини от сделката между ГЕРБ и ДПС могат да бъдат изработени много бързо, но къде ще бъдат поставени? Ние ще настояваме те да бъдат поставени в малките населени места, защото там вотът се манипулира по-лесно", заяви още Драгомир Стойнев.

Филип Попов: Над 80% от българските граждани смятат, че изборните резултати са манипулирани. С машинното гласуване това ще спре

„Над 80% от българските граждани смятат, че изборните резултати са манипулирани и че са оказва натиск за кого да гласуват хората. С машинното гласуване тези страхове ще изчезнат", заяви секретарят на ПГ на левицата Филип Попов. Той припомни аргументите за въвеждането на машинното гласуване от 2014 г., в които е записано, че то ще помогне да бъде спрян субективизмът при работата на СИК и хората да са сигурни, че гласовете им ще бъдат отчетени правилно. „Ако гаврата, която управляващите сътворихте днес в парламента с Изборния кодекс, се случи във Франция или Германия, не жълти жилетки, а сини каски няма да им помогнат. Само че тези промени се случват тук, под вашата диктатура", коментира народният представител. Филип Попов призова иронично народните представители да прекратят агонията и да въведат член първи в Изборния кодекс, който да гласи, че всички видове избори са недействителни, ако ГЕРБ не ги спечели.

Георги Свиленски: Машинното гласуване е пречка за купуването на гласове


„Машинното гласуване е пречка за купуване на гласове и е най-точният начин за отчитане на резултатите. Когато всички сме убедени, че у нас трябва да има машинно гласуване, председателят на правна комисия ни казва- как във Венецуела машините са компрометирали вота и не трябва да го прилагаме". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Той добави ,че няма как хората да повярват, че машинното гласуване е честно след като от парламентарната трибуна им се казва обратното. „Всички сме съгласни, че това е най-честното гласуване и пари за него има. Защо управляващите не искат да въведат машинното гласуване? Защото се притесняват да има честен вот", заяви Свиленски. Той добави, че всичко е възможно, ако има воля изборите да бъдат честни. „Вие залагате фалшификацията и манипулацията в закона. Българските граждани виждат всичко това и няма как да ви повярват", обърна се той към управляващите.

Стоян Мирчев към ГЕРБ: Искате да фалшифицирате изборите и да откраднете демокрацията заедно с ДПС

„В края на миналата година, когато приемахме бюджета за 2019 г., управляващите от ГЕРБ изкараха от 100 кладенеца вода, за да ни убедят, че машини не са нужни и въобще трябва да се откажем от тях", припомни народният представител Стоян Мирчев. Той добави, че тогава Тома Биков е бил един от основните противници на машинното гласуване и е помислил, че той го прави единствено от колегиалност към своя колега Светослав Иванов, който много трудно ще носи машини в изборния ден вместо чували. „Знаем как ГЕРБ правят избори - техните депутати носят добре подготвените протоколи и бюлетини. Помним и хаоса в „Арена Армеец", който помогна всички тези чували, носени от г-н Иванов, да влязат в употреба", припомни още Мирчев. Народният представител каза още, че най-големият изборджия и основен манипулатор на изборите от ГЕРБ - Цветан Цветанов, скоро се върнал от една чужда държава и е говорил за кибер атаки, а Тома Биков е свързал думите му с машинното гласуване. „Това е липса на всякакъв морал и това, на което сме свидетели в момента, е нищо повече от политическа сделка между ГЕРБ и ДПС. Искате да манипулирате и фалшифицирате изборите и да откраднете демокрацията заедно с ДПС", обърна се той към мнозинството.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

НЕ ЗНАМ ЗА ГЕРБ АМА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ВАШИЯ РАДЕВ СТАНА С ПОМОЩТА НА МОЩНА КИБЕРНЕТИКА АТАКА ОТ РУСКА СТРАНА.

15.02.2019 08:37:14

Анонимен

Е, Гроб как ще фалшифицират изборите тогава?!? За съжаление от най-високо ниво в ЕС изрично е казано Тиквата отново да спечели, иначе спират субсидиите. Станишев е наясно.

14.02.2019 23:22:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.