• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Граждани протестират срещу задължителното гласуване

Граждани протестират срещу задължителното гласуване

/КРОСС/ Граждански организации се обявяват против задължителното гласуване с протест тази вечер пред Народното събрание.

Задължителното гласуване ще субсидира купения вот, смята Стоян Панчев, един от организаторите на протеста под наслов "Вот Без Хомот".

На практика ще имаме едно аутсорсване на това, което по принцип правят политическите партии - да съберат подкрепа, да закарат някакви хора до избирателните урни. Това ще бъде прехвърлено от партиите към държавната администрация. На практика ние ще позволим ли партиите да се откажат, или да прехвърлят една исторически тяхна функция върху държавата, като в същото време допълнително ще увеличим субсидирането им чрез по-голям брой гласуващи, оттам и по-голяма субсидия, която получават, обясни той пред БНР. 

Според Галина Лачева от Мрежа "Бъди промяната" задължителното гласуване ще доведе до криминализация на най-уязвимите в обществото.

Ще се случи една окончателна криминализация на най-уязвимите в обществото, защото ще бъдат на практика притиснати между избора да се лишат от социално подпомагане, или да се поддадат на изкушението да пуснат платен вот, каза тя. 

Според Галина Лачева, за да има реален ефект, би могло протестният вот да бъде отчитан, като например - процентът на протестни бюлетини да се отразява на партийните субсидии и депутатските места.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В конституцията е казано, че гласуването е право! Не може да се приемат противоконституционни закони!

28.03.2016 12:20:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.