• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

"Главболгарстрой": Проблемите с "Квадрат 500" не са по наша вина, но ще ги отстраним

"Главболгарстрой": Проблемите с "Квадрат 500" не са по наша вина, но ще ги отстраним

/КРОСС/Лющещите се тавани на "Квадрат 500" не влизат в гаранционните задължения на "Главболгарстрой", но дружеството ще ги оправи в името на коректните взаимоотношения. Това се казва в съобщение на фирмата-изпълнител, разпратено днес до медиите, министъра на културата Вежди Рашидов и директорката на музея Слава Иванова, в което "Главболгарстрой" я молят "в контактите и в медийните си изяви да изяснява коректно възникналите ситуации".

Вчера посетители се оплакаха, че таваните на струващият 30 млн. лв музей за почнали да се ронят по-малко от година след откриването му. От галерията обявиха, че проблемът е в климатичната инсталация в старата част на музея - някогашната сграда на Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ), а разходите по ремонта ще бъдат покрити от "Главболгарстрой", защото сградата е в гаранция.

От фирмата обаче пишат, че проблемът е бил обсъден още на 2 февруари в присъствието на всички засегнати страни. Било е констатирано, че той не се дължи на остарялата и само частично реновирана отоплително-климатична система, а не на изпълнението, и че галерията не е извършвала необходимото сменяне на филтри на инсталацията. Става дума за подкожушване и падане на латекс, не мазилка, добавят от "Главболгарстрой".

"Квадрат 500" бе преустроен от две крила на някогашния технически университет и сградата на НГЧИ. Проектът за новия музей обаче предвиждаше само частичното й реновиране.

Оказва се, че той не е включвал смяна на дограмите и топлоизолацията, нито на вентилационната инсталация, с изключение на отделни съоражения и агрегати и през зимата се образуват течения. Служителите не са подменяли и филтрите на климатичната инсталация, както изискват инструкциите за експлоатация, а само са ги почиствали. ОВК системата не е автоматизирана и в конкретните настройки температурата и влажност има и човешки фактор, допълват от дружеството.

Въпреки това от "Главболгарстрой" са поели ангажимент още на 2 февруари да помогнат за отстраняването на щетите. "С цялото си уважение към Вас и към Вашата институция, настояваме в контактите и в медийните си изяви да изяснявате коректно възникналите ситуации", пишат те до Министерството на културата и музея.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.