• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

От данък не можеш да избягаш, но от глоба - винаги

От данък не можеш да избягаш, но от глоба - винаги

/КРОСС/ Абсурдната ситуация не само ощетява бюджета, но и създава недосегаема каста от нарушители

Представяте ли си какво ще ви се случи, ако пропуснете да декларирате 5 лв.? Или не платите 5 лв. данък? Данъчните ще ви загреят телефона и имейла, за да се явите веднага да платите под страх от тежки наказания. Нищо чудно да ви изпратят заплашителни писма, да напишат наказателно постановление, да ви глобят дори 500 лв., задето не сте се издължили. Възможно е дори да ви дадат на съдебен изпълнител, който да тръгне да събира петте лева принудително. Принципът, че от две неща не можеш да избягаш у нас - от смъртта и от данъците, важи с пълна сила.

Представете си, че не си платите тока, да речем, за два месеца. Какво следва? Ще ви го спрат със сигурност. Ако не си платите парното, водата, мобилния телефон, кабелната - също ще ви гонят до дупка.

Сега да видим какво се случва със събирането на глобите - особено пътните. За разлика от данъците и битовите сметки тук става дума за нарушения, за санкциониране на лошо поведение, за хулиганство, застрашило живота и здравето на други хора. Говорим за глоби, издадени от администрацията, от МВР, от пътната полиция, които са влезли в сила. Или сроковете за тяхното обжалване са изтекли, или, ако са обжалвани, съдът ги е потвърдил.

Иначе казано,

 

точно тук държавната машината наистина трябва да удря

 

Само че продължаващата от години абсурдна ситуация да се събират само малка част от въпросните глоби е факт и в момента. Преди дни стана известно, че малко над 20 на сто е събираемостта от глобите за шофьорите, които управляват моторни превозни средства без винетни стикери. Призна го в справка лично вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. От въпросния документ стана ясно, че през 2016 г. са хванати 8124 шофьори без винетки. Общата санкция за нарушенията възлиза на 3.1 млн. лв. Към 3 януари т.г. едва 1791 души от нарушителите са платили глобата си, а 6333 не са. Глобата за шофьор, който управлява автомобил без винетка, е 300 лв., а за камионите - 3000 лв. За автобус с повече от 8 места за сядане е 1500 лв., а за автомобил с 8 места - 600 лв.

Но това е само малка част. Стотици хиляди други глоби, пак за пътни нарушения, остават несъбрани. Става дума за минаване на червен светофар, шофиране след употреба на алкохол или наркотици, каране с превишена скорост с повече от 10, 20, 50, че и 100 км/час от разрешеното, профучаване през зебра, на която има пешеходци, вместо спиране и много други. Нарушения, очевидно

 

застрашаващи живота и здравето на стотици хиляди българи

 

Наскоро депутатите вдигнаха отново глобите в Закона за движение по пътищата и се спукаха да се хвалят колко са загрижени за хората и колко са строги към пътните хулигани. Само че каква ще е ползата от вдигането на глобите, когато те не могат да бъдат събрани?

Абсурдната ситуация определено отглежда каста от нарушители, за които е очевидно, че каквито и поразии да правят, никой нищо не може да им направи - дори не може да им бръкне в джоба с тежка финансова санкция. И всичко това води до безнаказаност, до повече жертви на пътя, за повече ранени от катастрофи, предизвикани от нагли или надрусани водачи с по няколко десетки несъбрани глоби за предишните пътни нарушения.

Изобщо проблемът с несъбирането на глоби се неглижира от години и с методична точност. Нещо повече. Преди време дойде признанието, че през годините

 

не са събрани близо 2 млрд. лв. глоби,

 

наложени от контролните органи. При това става дума за изискуеми глоби, обжалвани в съда или при изтекъл срок за обжалване, при неизтекла давност. За глоби на хора или за имуществени санкции на фирми, за хулигани на пътя, за минаване на червено, за незаконна сеч, за негодна и дори отровна храна или напитки, за хваната контрабанда, за лошо здравеопазване, за скрити данъци, за нелегална търговия, включително и с оръжие, за хулиганство, наложени по наказателни или административни дела, за измами и за какво ли още не... Оправданието е или че глобеният е неоткриваем, или че разходите по събирането са по-високи от глобата.

От една страна, това безхаберие толерира нарушителите и им създава чувството, че и дори да газят по пътя, нищо няма да им се случи. От друга страна, държавата хленчи, че нямала пари за пенсионерите, за здраве, за образование, за борба с престъпността. Същата тази държава, която не събира 2 млрд. лв.

Автор: Петър Петров ("Сега")

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.