• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Наши учени разработват противоотрова за интоксикация с метали

Наши учени разработват противоотрова за интоксикация с метали

/КРОСС/ Наши учени разработват противоотрова при интоксикация с метали. Оказва се, че натрупаните в организма ни токсични вещества от храни, напитки и козметични продукти могат да бъдат неутрализирани.

Българското постижение се бори за световно признание. Изследванията се провеждат от 10 години насам.

"Ако се загледате, почти всички пушени салами, меса, риби, включително пастетът, съдържат натриев нитрит. Морските дарове пък са богати на тежки метали, така че там също се съдържа кобалт, кадмий. Цигарите също са богати на кадмий", обяснява доц. д-р Йорданка Глухчева пред Нова тв.

Токсични вещества имало и в козметиката. В пастите за зъби, например, имало кобалт.

Чрез експерименти изследователите проверяват как хроничното натрупване на металите действа на организма ни. И намират решение за противодейстие.

„Ние се опитваме да разработим антидоти. Или вещества, които да действат като противоотрова в случай на интоксикация с такива метали. Изследваме две такива вещества, които за щастие се произвеждат в България", казва доц. д-р Глухчева.

Именно българските иновации в медицината привличат вниманието на международно жури. Така измежду 209 кандидати доц. Глухчева е класирана в топ 20 на най-изявените млади личности в света за 2017 г.

Постижението на сънародниците ни можем да подкрепим като харесаме проекта на доц. Глухчева на сайта www.toyp.jci.cc , необходимо е да отворите снимката и да нтиснете бутона "Like". Срокът за гласуване изтича след два дни. Гласовете ни ще бъдат взети под внимание за определяне на победителите. Към момента води България!

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.