• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

В топ 10 на винопроизводителите сме

В топ 10 на винопроизводителите сме

/КРОСС/ „Ние сме отдавна на винената карта на най-добрите, в топ 10 сме. На 6-о място сме по съотношението „производство-износ", в целия свята". Това обяви в интервю пред „Дарик" радио директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, който говори за реколтата на гроздето в края на сезона, винопроизводството и проекта България да се развива като дестинация за винен туризъм.

„Това са данните - 150 златни медала миналата година, тази година имаме 17 златни от същото това световно изложение (конгреса на Световната винарска организация, проведен в България). Световен конгрес направихме. Догодина, страните на Черноморско икономическо сътрудничество, започваме да провеждаме конкурс тук в България - Черноморски винен форум. Тези събития идват да покажат едно-единствено нещо, че страната е лидер, че се съобразяват с нас и затова ни гласуват домакинство и идват при нас. И всичките тези форуми, които се организират тук, чрез нашите форуми ние ще способстваме наистина навсякъде по страната това нещо да бъде разпространено, като туристи, като хора, които се интересуват, които ще видят нашите забележителности, културните ни, балнеосанаториумите ни, историческите ни забележителности, но и нашите храни и напитки. Аз го казах, когато стартира този проект, всички проекти са натоварени с някакви очаквания. Ние сме натоварени тук, със сигурност, че ще успеем да го реализираме. Защо? Защото виненият сектор е на високо ниво, с модерни, съвременни технологии, производства. Имаме световните признания, като наградени наши вина и отличия, увеличаваме си износа. Само за справка, китаецът каза, че огромни количества внасят, малък е делът на България, износът ни към Китай формира 10 процента от износа на България. Просто, на нас възможностите са такива големи. Така че, миналата година имаме изнесени над 5 млн. литра за Китай, тази година, 2017-а, по договорите, които имаме сключени, ще бъдат над 8 млн. литра. Това е, увеличаваме", коментира Коев.

„Преди две седмици тук беше най-големият търговец на българско вино, даже фирмата му е кръстена така, не знам дали ще направя реклама, но фирмата в Америка, която търгува единствено и само български вина се казва „Булгариана", сключи нови договори. Има над 1,5 милион изнесени бутилки за миналата година. Тази година очаквам да са 3 милиона", допълни той.

На въпрос, каква е оценката му за винения сектор за тази година, инж. Коев отговори:

„Връщам се вчера от извънредна Генерална асамблея на Световната винарска организация. В Европа тенденцията е, големи загуби на реколта грозде от климатичните промени. По отношение на Франция, Италия, Испания, имат загуба на добиви, между 20 до 40 процента. В България, за съжаление, ето сега, когато вече сме на финала на гроздоберната кампания, отново имаме влошаване на времето, но въпреки всичко се надявам поне 140-150 милиона литра вино да бъдат произведени, реколта 2017-а, за да могат да покрият вътрешния пазар и частично външния, и с количества от 2016-а, 2015-а да покрием всичко, ако не - ще внасяме".

Инж. Красимир Коев коментира и Националната програма за лозаро-винарство и очакванията за повече инвестиции така:

„Огромен интерес. Просто, комисията не разреши 2019 г. да ползваме бюджет, което е прецедент. Все още Европейският съюз официално не е дал финансова програма за нито една страна-членка на Европейския съюз. На България беше разрешено да ползва бюджета за 2019-а, реципрочно на 2018-а. Което означава, че след 5-годишния одит, който ни направиха, ние сме изрядни, една стотинка не сме върнали на Европейския съюз като евро, злоупотребено с него. И ни разрешиха 2019-а, това е".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.