• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Показаха Чинията в луксозен тритомник

Показаха Чинията в луксозен тритомник

/КРОСС/ Четири цветни кадъра, показващи някогашния блясък на бузлуджанския монумент, заснети на диапозитиви с марката Кодак през далечната 1982 година от фотограф-художника Бедрос Азинян, са намерили място в луксозния тритомник Atlas des Utopies, излязъл на пазара в края на 2019 година. Международното издание е направило кратко представяне на историята и настоящето на паметника, който все още очаква от министерството на културата да определи статута на недвижим паметник.

Многотомникът събира фотоси и истории от цял свят и се подготвя в продължение на почти година, коментира Азинян, който получил поканата за участие в началото на пролетта м.г. Трите тома предлагат различни погледи към най-атрактивните места:паметници, природни забележителности, останали недовършени или саморазрушаващи се постройки. Снимките на българския монумент са редом с уникалният комплекс Марина бей в Сингапур и някогашния Свободен град Християния в датската столица Копенхаген.

Наскоро старопланинският комплекс, построен по проект на арх. Георги Стоилов бе и сред номинираните за архитектурно събитие на отишлата си 2019-а година. Гласуването за предложението на експертите от Whata Awards продължава до 31 януари, а резултатите ще станат известни на 17 февруари.

В обосновката си да изберат точно създадения по проект на архитект Георги Стоилов преди 40 години паметник екипът от организатори за нестандартните призове  е написал:

„В момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се иска да е някоя от тях, но не е. За добро или за лошо, най-известната българска сграда в света е полуразрушеният Дом-паметник на БКП на старопланинския връх Бузлуджа, който до момента е най-успешният експорт на българска архитектура въобще.“

От старозагорската областна управа очакват в началото на февруари да бъдат представени резултатите от работата на няколко студентски екипа във вътрешността на мастодонта по 3D-заснемането му. То бе финансирано с част от 185-те хиляди долара грант от американската фондация „Гети“. С този грант бе извършено и почистване на вътрешността от нападалите отломки и частично укрепване на мястото, където т.г. трупата на старозагорската опера възнамерява да представи свой оригинален спектакъл. На този етап директорът на културния институт Огнян Драганов не бъза да разкрива подробности около няколкото заглавия, над които ще се работи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.