• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Доц. Георги Йорданов: Няма да подкрепим предлагания закон за бюджета на НЗОК

Доц. Георги Йорданов: Няма да подкрепим предлагания закон за бюджета на НЗОК

/КРОСС/ „Няма да подкрепим предлагания Закон за бюджета на НЗОК. Не искаме да влизаме в ситуация, когато съдебни искове ще бламират изпълнението на закона“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП аз България“ доц. Георги Йорданов от парламентарната трибуна. Той добави, че НЗОК ще изплаща само тези дейности, които са извършени от лекар, само с един трудов договор, и попита- дали това не противоречи на Кодекса на труда. „Големият въпрос е дали това няма да предизвика поредица от искове, които могат да доведат до бламиране, ако не на целия закон за бюджета на НЗОК, то поне на определени части от него“, каза още народният представител. Георги Йорданов каза още, че се предвижда увеличение на бюджета на НЗОК, но в същото време не става ясно, какво става с плащанията, които Касата дължи“. По думите му нещо много важно, което трябва да намери решението си, е изплащането на спечелените искове от болници за надлимитна дейност.

Проф.Георги Михайлов: Бюджетът не представя решение за лечението на болната здравна система

„Този бюджет не представя никакви сериозни решения за лечението на болната ни здравна система“. Това заяви народният представител проф. Георги Михайлов. Той добави, че  балансът между болнична и доболнична помощ е трябвало да бъде променен и това е и мнението и на СЗО, нарушен е и балансът по отношение на заплащането на болнична дейност спрямо лекарствените продукти. "Решението на нито един от тези проблеми не е предложено в този бюджет. Затова ние ще направим конкретни предложения по отношение на цифрите в бюджета на Касата между първо и второ четене“, добави проф. Михайлов. Той обясни, че вменяването на провомощия на Народното събрание за откриването на нови лечебни заведения е нелогично. „Такова е предложението Министерски съвет да се ангажира с откриването на отделни дейности на лечебни заведения и тяхното закриване. Тези неща не са в компетенциите на двете институции и са първите белези, че управляващите не могат да  се справят с проблемите“, категоричен бе Михайлов.  Народният представител коментира, че създаването на мегаагенция за медицински надзор също буди много въпроси. „Може ли агенцията по трансплантации, която не е решила кардинални проблеми, да се вмъкне механично в тази мегаагенция и сама да проверява себе си. На тази Агенция се вменява да прелицензира  космически брой лечебни заведения и практики, което в рамките на една година ще доведе до изключително голямо  административно напрежение“, обясни той.   

 Д-р Илиян Тимчев към министър Ананиев: Този бюджет е повторение на миналогодишния

"Взехте ли си поука от това, което се случи през 2018 г. с общинското и областно здравеопазване? И миналата година увеличихте бюджета с близо 400 млн. лв., сега го увеличавате с 500 млн. лв."- отбеляза депутатът Илиян Тимчев. Той припомни, че общински и областни болници спряха да приемат пациенти, други бяха пред фалит, напускаха лекари и медицински специалисти. "В преходните и заключителни разпоредби на бюджета се премахват акредитациите на болниците, без да се разработят и приемат нови стандарти. Как ще гарантирате качество и достъпност на здравеопазването, след като този бюджет е повторение на миналогодишния?"-попита Илиян Тимчев. 

Атанас Костадинов: Здравната реформа остава, в търсене на консенсус, за другата година

„Здравната реформа остава, в търсене на консенсус, за другата година, обаче още от 1 януари започват сериозни реформи под масата и в нарушение на закона- в проекта на Закона за бюджета на Здравната осигурителна каса. Това е противоконституционно уреждане на обществени отношения”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Атанас Костадинов. Той добави, че в цели 16 закона се правят промени в преходните и заключителните разпоредби на този проектозакон. По думите му промените, които управляващите правят в другите закони, ще засегнат основно пациентите. Той добави, че сега заложеното увеличение на парите за здраве, като проценти спрямо предходната година, е същото, като увеличението през 2018 спрямо 2017 година. Костадинов обясни, че нито за миналата година е било реформирано здравеопазването, нито за следващата година се предвижда реформа, защото бюджетът е предизборен.

 Теодора Халачева: Проектът за бюджет на НЗОК предвижда закриването на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

„Проектът за бюджет на НЗОК предвижда закриването на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, който компенсира много проблеми, свързани с детското здравеопазване. А съветът в него обединява лекари, пациенти, представители на НПО и медии, които следят за  лечението на децата.” Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Теодора Халачева. Тя обясни, че промените предвиждат функциите му да се поемат от Касата, но без да без да бъде осъществяван граждански контрол, както досега. „Дейността на този обществен съвет е превенция на корупцията”, добави депутатът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.