• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Петър Ганев: Скандалът с болничните отклонява вниманието от бюджета

Петър Ганев: Скандалът с болничните отклонява вниманието от бюджета

/КРОСС/ Премиерът Борисов обеща, че орязване на първия ден от болничните няма да има. Работодателите обаче са категорични, че това натоварва бизнеса.  В студиото на "България сутрин" темата коментира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Експертът смята, че скандалът със заплащането на първия ден от болничните е изкуствено създаден, за да отклони вниманието на обществото от бюджета за следващата година.

"Всяка година, когато бъде внесен бюджетът, се създава подобен хаос извън темата. Притеснява ме, че дискутираме неясно появила се тема, а бюджета - не", каза Ганев за Bulgaria ON AIR.

Относно проблема с болничните, икономистът смята, че в опит да се ограничат злоупотребите се навлиза в територия на ограничение на реалните права на осигурени хора. Според него действията, които трябва да бъдат предприети са свързани изцяло с контрола от страна на системата и изчистване на множество неефективности.

Основните проблеми на Бюджет 2020, които Ганев изброи, са свързани с липсата на реформи - основно в здравеопазването и публичната администрация.

"Тази година правителството е най-близо до твърдението си, че не вдига данъци, но на местно ниво все пак те ще бъдат вдигнати. Няма да е драматично за българите, но и няма да напълни в такава степен бюджета. И ще продължим да коментираме нуждата от ресурс", каза той.

Една от идеите на алтернативния бюджет, който Институтът за пазарна икономика прави всяка година, е една пета от подоходното облагане да остава в общините, за да имат ресурс да планират дългосрочно, а не да разчитат само на проекти.

"Тази година бюджетът наистина е балансиран. Той повтаря рамката от предходни години без изненади. При евентуална криза няма да имаме излишък, но имаме буфери и можем да си позволим да не режем социални плащания", смята експертът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.