• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

НСИ: Инфлацията за периода май 2017 - май тази година е 2.6 процента

НСИ: Инфлацията за периода май 2017 - май тази година е 2.6 процента

/КРОСС/ През май годишната потребителска инфлация в България нарасна с най-силно темпо от началото на годината, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през май с 0,3% спрямо април, когато нарасна с 0,4% и след като през март се понижи с 0,3% (първо понижение на месечната инфлация от юли 2017 година насам). 

На годишна база инфлацията през май се ускори рязко до 2,6% след повишение с 2,0% през април, достигайки най-високо ниво от началото на годината. По този начин растежът на потребителски цени отново наближи петгодишният връх от 3,0%, достигнат през ноември 2017-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

                   

Средногодишната инфлация за периода юни 2017 - май 2018 година нарасна с 2,1% спрямо периода между юни 2016 и май 2017 година.

През май тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличиха с 0,2% спрямо предходния месец, а цените на облеклото и обувките нараснаха с 0,7%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия останаха на равнището от април.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, като и тези за здравеопазване също останаха на равнището от предходния месец, докато цените на транспорта се увеличиха с цели 2,6 сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през май с 0,4% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна с цели 2,3% след повишение с едва 1,7% през април.

Данните на НСИ са знак за ускоряване на потребителската инфлация обратно над нивото от 2% и са и поредно доказателство, че българската икономика успя да се измъкне трайно от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше в периода между 2013 и 2016 година. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.