• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

БСП иска комисия за БАЦИС, обяви за лъжа обявените от правителството резултати в борбата с контрабандата

БСП иска комисия за БАЦИС, обяви за лъжа обявените от правителството резултати в борбата с контрабандата

/КРОСС/ „Правителството на ГЕРБ и техните партньори лъжат за резултатите от борбата с контрабандата. Данните от публикувания доклад на Агенция „Митници" разбиват на пух и прах техните твърдения". Това обяви на брифинг в Народното събрание депутатът от БСП Румен Гечев, предава „Фокус".

Преди няколко дни управляващите обявиха рекордни резултати в борбата с контрабандата и по-конкретно с незаконната търговия на цигари.

„Наскоро публикуваният доклад на Агенция „Митници" на практика опровергава твърдението на управляващите, че сивата икономика и контрабандата намаляват", заяви той.

Според него не е съвпадение, че докладът на агенцията е публикуван два дни след вота на недоверие на МС.

„Докладът беше забавен, тъй като данните биха представлявали допълнителен аргумент в ръцете на опозицията и доказателства, че има основания да иска оставката на правителството", посочи Румен Гечев.

„За първи път от 2010 година едно правителство не изпълнява програмата си за събраните акцизи съгласно Закона за бюджета за 2017 година с 50 млн. лева", обясни депутатът.

„Обложените с акциз цигари през 2017 година са 13 млрд. 705 млн. срещу 13 млрд. 834 млн. през 2016 година. През последната година има обрат в тенденцията на обложените с акциз цигари и тенденцията е негативна", уточни Румен Гечев.

„През 2017 са заловени цифром и словом 2-3 тира с цигари при опит за незаконен внос в България", коментира той.

В тази връзка от БСП предлагат и създаване на Временна комисия в парламента за функционирането на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), в която от левицата видяха проблеми, които бяха един от аргументите за искания вот на недоверие на кабинета.

„Предлагаме конкретни стъпки за борба с контрабандата. Поради тази причина внесохме решение за създаване на Временна комисия за прочуване създаването, функционирането и сигурността на БАЦИС в Агенция „Митници", обяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

„Има огромни притеснения от страна на ДАНС за начина, по който функционира тази система и изводите, които са направени по последния доклад. Сериозните негативни оценки в доклада на ДАНС са, че са налице технически възможности за манипулиране на компютърната система, че не са спазени общоприети добри практики за мрежова информационна сигурност, че има условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическата сигурност на страната, че служители от Агенция „Митници" са изменили съдържанието на анализираната компютърна система с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея", посочи Драгомир Стойнев.

„Искаме разследване за начина, по който функционира системата. Притеснени сме за приходите в бюджета", категоричен бе той.

„Тази комисия да се създаде на паритетен принцип, така че народни представители от всички групи да се запознаят с начина, по който функционира системата, и злоупотребите в нея", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЛЪЖЦИТЕ ДА ГОВОРЯТ ИСТИНИ Е ЦИНИЧНО.

07.02.2018 14:35:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.