• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Бързите кредити нараснаха с 15%

Бързите кредити нараснаха с 15%

/КРОСС/ Бързите кредити в страната нарастват с 14,8% за година и в края на декември общият им обем е 2,479 млрд. лв. (2,7% от БВП), сочат данните на БНБ. Общата сума на заемите, които са отпуснати от дружества, специализирани в кредитиране, е много по-малка от банковите кредити, които в края на 2016 г. са 49,2 млрд. лв. Но бизнесът с бързите заеми постига много по-голям ръст от банковото кредитиране, което за година се увеличава само с 1%. Дори като абсолютна сума увеличението на бързите заеми с 319 млн. лв. за година доближава ръста на банковите кредити, който е 488 млн. лв.

За година дружествата за небанкови заеми са продали 72,9 млн. лв. от кредитния си портфейл, вероятно на фирми за събиране на дългове. Макар дружествата, които отпускат заеми, да са популярни като фирми за бързи кредити, отпусканите от тях средства в повечето случаи въобще не са бързи. А преобладават заемите със срок над 5 години, които достигат общата сума от 884,4 млн. лв. За година те се увеличават с 30,8% и имат дял от 35,7% в общия размер на кредитния портфейл на дружествата. Небанковите кредити със срок между 1 и 5 години са 727,6 млн. лв. и за година нарастват с 13,6%. Но най-голям скок от 22,4% се отчита именно при бързите кредити със срок до 1 година, които в края на декември достигат 459,6 млн. лв.

Наред с ръста при отпускането на бързи заеми се увеличават и необслужваните небанкови кредити, които в края на декември са 407,9 млн. лв. Това е увеличение с 13% за година и е съществена разлика от пазара на банковото кредитиране, където се отчита намаление на проблемните заеми.

Небанковите кредити за домакинствата нарастват с 16,5% за година и в края на декември са 1,953 млрд. лв. Те формират близо 80% от общия обем на небанковото кредитиране. Останалите близо 20% от небанковите заеми са за бизнеса като за година те нарастват с близо 10% до 442 млн. лв. През последното тримесечие на 2016 г. обаче се отчита минимален спад на бързите заеми за фирмите.

Домакинствата взимат предимно потребителски небанкови кредити, които за година нарастват с 22,5% и достигат общо 1,754 млрд. лв. Хората все по-рядко се обръщат за жилищни заеми към фирми, специализирани в кредитиране. Обемът на отпуснатите от тях жилищни кредити намалява с 31% за година до 112,4 млн. лв., сочат данните на БНБ. Явно когато става въпрос за жилище, хората все по-рядко се обръщат към фирми за бързи заеми, а предпочитат да се доверят на банките.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.