• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

НПО-то, обвинило майките, прибирало половин млн. годишно

НПО-то, обвинило майките, прибирало половин млн. годишно

/КРОСС/ НПО-то Сдружение „Център за психологически изследвания”, свързано с Адриана Стоименова, която обвини майките на деца с увреждания, взима близо 400 000 лева през тази година по европроект, съфинансиран от държавата. Отделно от това сдружението прибира от държавата близо 400 000 лева годишнo. Това показват счетоводните документи на организацията, съобщи "Фрогнюз".

Преди дни Стоименова, която е от Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, заяви по бТВ, че „1 млн. лв. са отишли за финансиране на протести”. Думите ѝ предизвикаха възмущението на майките, които се зарекоха да я съдят до дупка.

В профила на Адриана Стоименова в Linkedin е отбелязано, че тя е Изпълнителен директор на Сдружение „Център за психологически изследвания” от 2008 г. Според регистрация в министерство на правосъдието Стоименова изобщо не фигурира нито като длъжност, нито като член на управителния съвет, още по-малко като отговорно лице по разходване на средства. Длъжността „изпълнителен директор” не е записана в нито един от регистрите. В същото време прави впечатление, че името й фигурира под някои от годишните отчети.

                   

Прави впечатление, че последните отчети към министерство на правосъдието са от 2015 година. Освен финансов отчет има и доклад за дейността. При по-обстоен преглед се забелязват няколко смущаващи неща. Отчетът на дейността прилича по-скоро на отчет на БКП. В него се отбелязва, че „подкрепят” музикални и танцови състави, развиват крикет на маса и бейзболен отбор. Освен това „провокират творческо участие на младежи с увреждания”, както и че правят „социални арт-презентации на празниците Св. Валентин, 3-ти март и Първа пролет”. От документа става ясно, че основен приоритет на НПО-то за лица с увреждания е темата „НАТО и Македония”, както и „Закона за защита на животните”. Любима дестинация за хората от НПО-то се оказва САЩ. Никъде няма, обаче отчетени средства за тези инициативи, както би следвало да се прави.

За описаните 212 инициативи в доклада за 2015 година не е посочен и един лев разход, като канцеларски материали, самолетни билети, печатни издания и т. н. В отчета е отбелязано, че основният разход, който е от 321 хиляди лева е отишъл основно за заплати в НПО-то. Изрично е отбелязано, че даренията са 0 /нула/ лева за хора с увреждания, макар в доклада да се отбелязва, че са подпомагали различни дейности и инициативи за хората с увреждания.

Другото, което боде очите, е че към края на 2015 година е обявено, че НПО-то притежава сгради за близо 1 млн. лв. или по-точно 850 хил. лв. Предходните година организацията е имала имоти „само” за около 350 хиляди лева. Така излиза, че за една година сдружението , освен даренията от 400 хиляди лева, е повишило сградния си фонд с още половин милион. Излиза, че за година около 1 млн. лева е цялата „лапачка”.

Според собствените си отчети, НПО-то е трета политическа сила. В тях се отбелязва, че броят на членовете им през 2013 година е 240 158. Пак от отчета се разбира, че събраният членски внос е 6 000 лева. Простата сметка показва, че членския внос би трябвало да е по 2, 5 стотинки за всеки член на година, което звучи абсурдно.

В отчетите е видно още , че държавата всяка година е давала на това НПО средно по около половин милион лева. Така за всички години от 2004 година досега организацията се е облажила със 7 милиона лева. Финансови експерти казват, че това си плаче за данъчна и прокурорска проверка. Допълват, че няма реален финансов отчет без грам разход за консумативи, канцеларски материали и командировъчни. Излиза, че НПО-то, представлявано от Адриана Стоименова прилича по-скоро на инвестиционен посредник за закупуване на имоти, отколкото на благотворителна организация.

Фрог ще направи запитване до НАП дали е извършена проверка на Сдружение „Център за психологически изследвания" и ако има такава, то какво е показала тя? Проверка на "Фрог" показва, че сайтът на сдружението не функционира към днешна дата. Преди да бъде затворен, последната информация в него е от 2015 година.

А как може едно приближено до ГЕРБ НПО тази година да „лапне” близо 400 хиляди лева по европроект „Комплексна подкрепа в общността чрез иновативни услуги”, съфинансиран от държавата, можете да прочете с подробности на този линк. Проектът стартира, след като майките започнаха да стачкуват.

Датата на сключване на договора е 18.04.2018, а дата на стартиране- 01.05.2018. Великата цел на проекта е : да се създадат предпоставки за активно социално включване, подобряване качеството на живот, улесняване достъпа до заетост и връщането на пазара на труда на хора с физически, ментални и сензорни увреждания и техните семейства. Проектът предвижда да се развиват дейности като арт терапия, музикална терапия, трудова терапия.И всичко това за близо 400 бона и то не без подкрепата на ГЕРБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Крадлата вика "Дръжте крадеца!"!!! Наглостта няма край!!!

03.07.2018 17:59:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.