• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Найденов: Управляващите оставят бремето за модернизацията на армията на следващото правителство

Найденов: Управляващите оставят бремето за модернизацията на армията на следващото правителство

/КРОСС/ Новият план за финансиране на модернизацията на армията поставя процеса под съмнение, смята бившият военен министър Ангел Найденов от Центъра за изследване на отбраната и сигурността. Планът беше предложен в дните преди заседанието на КСНС по темата за отбраната и сигурността. В предаването „12+3" по „Хоризонт" Найденов коментира:

„Прави впечатление амбициозната цел в трите посоки на разходите за отбрана. Казвам "амбициозна цел", защото в периода от 2018-а до 2024-та година на практика имаме двойно увеличение на тези средства. Първото, което прави впечатление, е, че средствата в бюджета за отбрана в годините от настоящата 2018-а до 2024-та година остават като прогноза на едно и също ниво - те се движат в рамките на 1,2 млрд. Всичко останало, започвайки от 2019 година, е със средства, които са над прогнозните, без да е ясен източникът на тези средства. Тоест в 2024 година, когато стигаме 2% от БВП, при бюджет от 2,8 милиарда разходи за отбрана, ще имаме осигурени като прогноза, 1,2 милиарда, а 1,6 млрд. не е ясно откъде ще дойдат.

Не е ясно дали тези суми са с ДДС, защото са посочени само като суми. Общата сума е 2,6 милиарда.

Сумата за строителството на патрулните кораби се запазва на сегашното ниво от 820 милиона. 700 милиона са заделени и по 100 милиона - до 2024 година за новите бронирани машини за Сухопътни войски. Буди недоумение че 1,1 милиарда са предвидените средства за придобиване на новия тип боен самолет, освен ако този проект не се предвижда да бъде продължен след 2024-та година. Това буди недоумение, защото са заложени 1,1 милиарда на фона на досегашните твърдения, че това е проект на стойност един 1,5 милиарда.

Изключително нелепо е поведението на управляващите в рамките на 2017 година, които знаят, че от 1 януари на 2017 година се дължи ДДС по отношение на оръжейните сделки. Нямам как да не са знаели! Толкова по-зле, ако не са знаели и ако не са го съобразили, защото в рамките на обсъждането на бюджетите през 2016-а и през 2017 година можеха да се предвидят съответните суми, без това да ощетява съответно реализацията на проектите! Няма фирма, компания, човек, който да се съгласи на 20 процента редуциране на стойността, на която той участва. По същия начин няма как при 1 милиард и 500 милиона да извадите 300 милиона от тази сума за изтребителите и той да се съгласи на същите условия да подпише, при същия брой на самолети, съответния договор. Имаме едно сравнително постоянно число на бюджетите в рамките на прогнозата до 2024 година и главоломно нарастване на суми, които са над прогнозните, без да е известно какъв е източникът на тези суми. Можем да предположим, че източникът е Държавният бюджет. Тук е и третото отбелязване на такива будещи недоумение факти.

Ясно е, че голямото натоварване, включително реализацията на проектите за модернизация, са отложени за следващото правителство. Голямото финансово бреме за страната е от 2021-ва до 2024 година - повече плащане, по-голямото процентно увеличение на бюджета за отбрана, съответно на разходите за отбрана.

Колко струва един подобен план тогава, когато той е осигурен с решение на Парламента, прието с консенсус. Тук не просто е необходима висока степен на съгласие. Необходим е консенсус!"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.