• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Социалният министър: Няма да има повече промени в пенсионната система

Социалният министър: Няма да има повече промени в пенсионната система

/КРОСС/ „Държавата не смята да прави нови промени в пенсионната система. Стажът и възрастта за пенсиониране ще нарастват по приетата схема, таванът на новоотпусканите пенсии ще отпадне от началото на 2019 година, а размерът на новите пенсии ще нараства всяка година заради по-голямата тежест на всяка година стаж". Това заяви социалният министър Бисер Петков, цитиран от БНР, при представянето на управленските приоритети в социалната и демографска политика.

Министерството ще работи за включване в трудовия пазар на неактивните и обезкуражени.

„Това е резерв, който може да запълни недостига на работници", каза министър Петков.

Заедно с Министерството на образованието ще се работи по схема, по която тясно да се обвържат социалните помощи с посещението на децата в училище.

„Както и да се засили ролята на учителите в преценката за необходимостта дадена помощ да се изплаща в натура, тъй като и сега, знаете, че част от помощите могат да се изплащат в натура по преценка на социалния работник. Целта е по-голямо участие в тази преценка, по-голяма роля да има учителят", посочи министърът

До края на годината с европейски пари ще стартира схема, по която семействата да наемат детегледачи, на които държавата да плаща минимална заплата, когато детето няма място в детска градина. Заделените 20 милиона лева ще стигнат реално за 2 хиляди семейства.

Ако бизнесът и синдикатите не се договорят до края на месеца за минималните осигурителни доходи през следващата година, държавата ще ги определи, каза социалният министър, но не се ангажира, дали те ще бъдат повишени:

„В зависимост от това каква ще бъде ситуацията в края на месец август, тогава ще бъде актуален този въпрос - ще има ли административно увеличение и ако "да", какво ще бъде то".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.