• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Паргов: Обладани от коледния дух днес ще се скараме, после ще си простим по Коледа и Нова година

Паргов: Обладани от коледния дух днес ще се скараме, после ще си простим по Коледа и Нова година

/КРОСС/ „Проблемът в чистотата на столицата е не само в даването на пари, но и как ги използваме ефективно". Това каза лидерът на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов по време на обсъждането на план-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване за 2018 г., предава „Фокус".

„Разбирам, че сме обладани от коледния дух и че днес ще се скараме не само по тази, но и по други точки. После ще си простим по Коледа и Нова година, но едва ли софиянци ще ни простят, ако за поредна година ги забаламосваме, с което да им кажем, че даваме повече пари. Проблемът е не само в даването на пари, но въпросът е как ефективно използваме тези пари. Истината е, че тази отиваща си година осъмнахме с една новина, свързана с това, че София въпреки милиони лева в екология е с пет пъти над нормата по-мръсен въздух. План-сметката за чистотата е нещо, което има пряко отношение към този проблем. Уважаеми г-н Герджиков - пръв сред равните, има едно простичко нещо, което правим вкъщи и то е да чистим. Представете си, че улиците, булевардите, тротоарите, градинките, това е нашият дом и той изисква поддържа. Най-простото и елементарно е да мием улиците ежемесечно", заяви Паргов.

По думите му това е елементарно хигиенно правило, което всички трябва да спазваме.

„Когато казваме, че общината е лош стопанин, а частният е добър, затова общината се превръща в лош стопанин. Мисля, че има достатъчно средства, мощни концесионери по чистота, за да могат да си свършат работа. Не мога да слушам оправданията, че това бил законът. Няма е нужда от гумени лодки и плавници, като падне някой пороен дъжд. Ако говорим за завода за отпадъци, това е тема, по която се изказваме предпазливо", каза още Калоян Паргов.

„План-сметката за чистота не е справедлива" - продължи Паргов.

„Софиянци да знаят, че тя няма да промени, въпреки че е по-голяма, коренно екологията на столичния град. Въздухът ще продължи да бъде по-мръсен, няма да се чистят, метат ежемесечно столичните улици и булеварди, а няколко пъти в годината и то само определени. Тоест, да знаят по-голямата част от столичани, че тяхната уличка няма да дочака тази година да бъде измита или изметена. Въпросът за парите и чистотата, както и за бъдеща такса „смет" е ключов. Очевидно, че бягство към 2020 г. предвид изборите през 2019 г., плаши управляващите, защото гражданите ясно показаха през тази 2017 г., че вече не могат да търпят начина, по който се управлява столичният град и поискаха и оставката на Йорданка Фандъкова преди месец", коментира Паргов.

Той подчерта, че и след 2020 г. ще продължи да се плаща този голям имуществен данък. Според него не е станало ясно тези пари, които се надвзимат и не се харчат дали отиват по предназначение, или се харчат, за да се запълват дупки в бюджета.

„Ще продължим да настояваме г-н Барбалов да не си играе на закони, наредби и закончета, а да даде ясна справка в последните 5 години тези надвзети пари къде са похарчени. Сигурен съм, че ще стане ясно, че една част от тях са отишли да запълват дупки за други дейности в бюджета, а не за функцията чистота и екология", каза още Калоян Паргов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.