• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Вестниците пишат

Вестниците пишат

/КРОСС/ Комисията за защита на конкуренцията след продължили половин година протакания и сменено ръководство пусна сделката за "Дунарит" преди дни, пише Сapital daily. Но битката между ръководството и преките акционери (които са подкрепяни от банкера Цветан Василев) и заложния кредитор "Виафот инвестмънт България" (което е контролирано от Делян Пеевски) очаквано се пренесе в Търговския регистър.

Обявеното намерение конкурентът на русенския военния завод "Емко" да придобие контрол чрез увеличение на капитала с 60 млн. лв. беше заявено за вписване в понеделник. Надеждите за приключване на сагата обаче явно са били прибързани и от насрещния лагер първо направиха опит чрез молби до Агенцията по вписванията да забавят процедурата, а после и чрез определение на Софийския градски съд успяха да спрат вписването заради иск, с който оспорват легитимността на общото събрание на "Дунарит". Спорът Василев - Пеевски е за разпределение на един от големите активи от наследството на КТБ - русенското предприятие за мини, артилерийски и авиационни боеприпаси има приходи за миналата година от 91 млн. лв. Желаещият да го купи - "Емко", има продажби за 150 млн. лв.

Мед, кремове за красота с розово масло и сладка ще са част от българските стоки, които ще бъдат представени в Шанхай, съобщава "Сега". За целта в най-големия китайски град ще бъде открит павилион за български продукти. Той ще се намира в свободната търговска зона.

"Павилионът е една интересна концепция, която е стартирана от китайското правителство от 2014 г. заедно с откриването на първата свободна търговска зона и дава възможност на заинтересовани местни лица в Китай, вносители, дистрибутори, също така и крайни клиенти да посетят, изберат, направят своята поръчка и дори да закупят на място продукти от България", обясни вчера пред БНР Васил Гелев - директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Храните за бедните за 2015 г. ще се раздават през септември, е другата тема на същия вестник. С почти една година закъснение Агенцията за социално подпомагане най-накрая е осигурила останалата част от пакетите с храни за най-нуждаещите се хора. Става дума за 14 от общо 21 хранителни продукти, които най-бедните трябваше да получат миналата година, но заради проваления търг на социалните служби ще се дават чак следващия месец. През януари БЧК (организацията партньор на АСП) раздаде само пет вида продукти.

Близо 265 хил. души трябва да се разходят отново до пунктовете на БЧК, за да получат ориз, булгур, лютеница, доматено пюре, зелен грах, гювеч, нектар и др. Раздаването на етапи се получи заради обжалването на класирането от фирмите, КЗК се произнесе в тяхна полза, а съдът окончателно отмени решението на АСП след обжалване на социалното министерство. Това доведе до едногодишно забавяне на раздаването на храните.

С 4% скочи цената на пропан-бутана през последните дни по бензиностанциите у нас, сочи проверка на "Стандарт". Вчера литър автогаз се продаваше по бензиностанциите на "Газпром", "Ромпетрол" и "Еко Петролеум" съответно за 94, 95 и 96 стотинки средно за литър. Само преди три дни екогоривото се предлагаше средно за 91-92 стотинки литъра по същите вериги. Между 87 и 92 ст. продължава да предлага автогаза най-голямата верига у нас - "Петрол". Традиционно по-ниски цени държат по-малките вериги бензиностанции - "Круиз" и SNG, които съответно са средно 80 и 85 ст. за литър.

393 млн. кубични метра газ има на съхранение в газовото ни хранилище в Чирен близо месец преди старта на новия отоплителен сезон,който започва в началото на октомври, съобщава вестник "Монитор". До края на август са заявени за нагнетяване още 8 млн. куб. метра, като газ в „Чирен" може да се вкарва до средата на октомври, съобщиха от енергийното министерство. От април до 21 август в хранилището „Чирен" са нагнетени 244 млн. кубични метра, допълниха от там.

Синьото гориво, което към края на август ще е налично в „Чирен" представлява малко под три четвърти от максималния обем на хранилището.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.