• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/ Водещата новина на Капитал Daily е за промените в Закона за съдебната власт. Текстовете , приети вчера от парламента, са „важна крачка към отнемане на едноличната власт на ръководителите на съдилищата и въвеждане на съдийско самоуправление. Общите събрания на съдилищата вече ще могат да решават съществени въпроси, свързани с управлението на съда, както и да издигат номинации пред Висшия съдебен съвет за председатели. Това дава възможност за разбиване на модела политически и икономически кръгове, употребявайки ВСС, да назначават близки до тях началници," твърди вестникът.

Монитор набляга върху отказа на мнозинството в Народното събрание да одобри кариерни бонуси за членовете на ВСС. Депутатите приеха окончателно всички съдии, прокурори и следователи да минават през проверка за почтеност, която ще се прави от Инспектората към висшия кадрови орган, допълва вестникът.

КапиталDaily коментира друга съдебна новина от вчера - решението на Висшия съдебен съвет да понижи в ранг бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева заради нарушения при случайното разпределение на делата. Заглавието по този повод е: „ВСС замете гнилите ябълки под килима".

Водещата съдебна новина на вестник Сега е, че текстът в Изборния кодекс за задължителния вот, приет от парламента през април, ще бъде разгледан от Конституционния съд. Омбудсманът Мая Манолова атакува новата санкция „отписване от избирателните списъци" при отказ от участие в два последователни избора от един вид, уточнява вестникът. Според Манолова и юристите й това наказание противоречи на конституцията, която постановява, че участието в избори е право, а не задължение. Задължението за участие в изборите бе представено като начин да се ограничат купеният и контролираният вот, припомня вестник Сега.

Властта отчита добро „усвояване" на европарите, но крие нулевите резултати след спиране на финансирането, твърди Дума. Вестникът посочва бургаска фирма, създадена през 2011 година и спечелила европроект за над 81 000 лева. Само четири години по-късно тя декларира загуби и съкращава откритите работни места от 6 на 1. Подобните случаи по програма „Конкурентоспособност" да „доста", твърди изданието.

„Откраднаха ток за цял град", пише Стандарт. Загубите на електроразпределителната компания, отговаряща за Югоизточна България, са достигнали половин милион лева през първите шест месеца от тази година. Количеството на откраднатата еленергия е достатъчно да захрани град с размерите на Девин. Само в Старозагорска област скокът на кражбите спрямо същия период от миналата година е 54 процента. Измамите най-често се засичат в малки магазини, хотели и ресторанти, докато събираемостта на сметките в ромските махали, включително и в пловдивския квартал „Столипиново", вече е над 98 на сто.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.