• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

„Пазим духа на виното“ в чест на Трифон Зарезан

 „Пазим духа на виното“ в чест на Трифон Зарезан
Най-старата винарска изба в Южна България организира пищен празник за град Ямбол, по повод новата си марка вино КАБИЛЕ

/КРОСС/За втора поредна година Трифон Зарезан стана празник за цял един град и хилядите му жители. Вила Ямбол отново чества деня на покровителя на лозето с мащабно винено събитие, като тази година то премина с надслов „Пазим духа на виното".

Всяка година на 14-ти февруари изпълнителният директор Красимир Аврамов и екипът му традиционно зарязват по изгрев слънце лозята си край Ямбол, поливат ги с червено вино за здраве и берекет и определят своя нов Цар на лозето, както традицията повелява. Именно той трябва да се грижи за лозята и да носи отговорност на есен при гроздобер плодовете да са сочни и сладки, за да е отлична и винената реколта. Традицията на един от най-старите празници в календара ни също така повелява, лозарите и винарите да почерпят съгражданите си в чест на Свети Трифон. Именно затова избата за втора година организира мащабно винено събитие за жителите на град Ямбол, което събира и прави съпричастни към празника хиляди семейства. Обредни танци, кукеруване и километрични хора имаше и тази година с разликата, че през 2016-та те бяха посветени само на виното и Трифон Зарезан, а тази година и на тракийските винени обичаи и наследеното от техни времена плодородие на земите. Цялата програма продължи няколко часа и успя да задържи вниманието на хилядите присъстващи. Избата почерпи с над 3 тона от новата си марка вино КАБИЛЕ, за да е берекет, както казват винарите. Корифеят Ути Бъчваров направи кулинарно шоу, с което впечатли и нагости присъстващите семейства с винен кебап, сготвен на живо в най-големия тиган в България, който тежи над 200 кг. и побира близо 3000 порции, а капакът му се повдига със специален кран. Тази година гвоздей в програмата бе Теодосий Спасов и неговата група, които посветиха своите ритми на траките, плодородието и виното.

През 2016-та година повод за събитието беше новото ни име Вила Ямбол. Тази година отново имаме повод и именно заради него събитието ни ще премине под надслов: Пазим духа на виното. Вече 93 години доказваме, че не само го пазим, но и го развиваме на над 20 международни пазара. През настоящия месец представяме новата си марка КАБИЛЕ, вдъхновена от един от най-старите тракийски градове, чиито разкопки доказват, че винопроизводството по земите ни датира от четвърти век преди Христа. Градът носи името на богинята Кибела, която е почитана като майка на възраждащата се природа и плодородните земи, покровителка на лозята и първородна сила зад всяко вино, произведено през последните 4000 години в ямболския регион. Почерпката, която всяка година се прави в чест на професионалния ни празник, тази година посвещаваме на Кибела и Трифон Зарезан и я споделяме отново с вас, за да е берекет и плодородие по земите ни, на които отглеждаме над 10 000 декара лозя.", каза в приветствената си реч Красимир Аврамов, изпълнителен директор на избата. Поздрав към него и присъстващите отправиха и кмета на община Ямбол - Георги Славов.

Вила Ямбол наследява традиции във винопроизводството в региона от 1924 година и днес е най-старата винарска изба в Южна България. Тя съчетава традициите на миналото с технологиите на бъдещето, за да създаде вина, превърнали се в еталон за качество по света, за което засвидетелстват техните над 70 медала от водещите международни винени конкурси. Всичко започва от специалното внимание и ежедневните усилия по отглеждане и развитие на гроздето. Компанията обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са засаждането на още. Общият капацитет за преработка на грозде на избата възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение - над 18 млн. литрa. С прецизност компанията развива както големи серии, изпълнява поръчки за над 20 страни, разработва и бутикови партиди, следвайки златното сечение цена/качество. Една от гордостите на Вила Ямбол е фактът, че първата мускатова ракия в България е дестилирана именно там под марката „Стралджанска" преди 30 години, а наскоро нейната рецепта бе „съживена". 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.