• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Франция забранява пластмасовите отпадъци

Франция забранява пластмасовите отпадъци

/КРОСС/ Френският парламент прие закон, с който до 2040 година ще забрани на търговците на дребно да унищожават непродадени маркови дрехи и ползването на пластмасовите опаковки за еднократна употреба.

Законопроектът забранява ресторантите за бързо хранене да сервират храна, която не е за изнасяне от заведението, в пластмасови опаковки след 2023 година. Всички пластмасови опаковки за еднократна употреба ще бъдат забранени напълно след 17 години.
Законопроектът изисква създаването на "индекс за ремонтируемост" за електронни стоки, което позволява на бъдещите клиенти да се запознаят преди покупката колко лесно би било да се поправи дадено устройство и как да се получат резервни части.

Партията на президента Еманюел Макрон, която се опитва да засили зелената си политика, представи закона като гигантски скок напред в битката срещу икономическия модел „произвежда, консумира и изхвърля".

Законът предвижда още няколко важни действия:

- От 2022 година на супермаркетите и онлайн търговците на дребно се забранява да унищожават непродадени стоки, включително дрехи и почистващи продукти.

- На търговците и ресторантите вече е забранено да унищожават непродадена храна - вместо това трябва да я даряват.

- От 2023 година супермаркетите трябва да продават повече продукти без да ги опаковат.

- Въвежда се принципът „замърсителят плаща" в строителния сектор, за да се ограничи броя на строителите, изхвърлящи незаконно строителни отпадъци.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.