• 20 Май 2019 |
 •  USD / BGN 1.7507
 •  GBP / BGN 2.2328
 •  CHF / BGN 1.7334
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

Тютюнопроизводители блокират главния път Шумен - Силистра

Тютюнопроизводители блокират главния път Шумен - Силистра

/КРОСС/ Данъчното облагане на националната помощ за производителите и неизплатените средства за предадена продукция са част от темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието на Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието.

Преди заседанието тютюнопроизводители заплашиха с протест, ако не се намери решение на проблема с неизплатените средства от страна на гръцка фирма, която трета година бави плащанията на стопани за изкупена суровина от реколта 2016 година.

Тютюнопроизводителите взеха решението да протестират на среща в Каолиново преди няколко дни. Те очакват на заседанието на Консултативния съвет по тютюна, което започва от 12:30 часа, да се намери решение по казуса, но в противен случай ще блокират главния път Шумен - Силистра в района на село Пристое, заяви председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите Асен Кичуков:

„Вече доста сериозна сума е изплатена на по-дребните производители. Почти всички са си получили парите, но и голяма част от тях не се получили".

Тютюнопроизводителите разчитат, че проблемът с данъчното облагане на парите, които те получават като национална помощ, ще бъде решен окончателно на национално ниво. За целта те очакват на днешния Консултативен съвет да присъства експерт от финансовото министерство, каза в интервю за предаването "Преди всички" председателят на браншовата асоциация Цветан Филев.

Трябва ли тютюнопроизводителите да плащат данъци върху парите, които получават като помощ от националния бюджет - този въпрос стои нерешен от 5 години. "Всеки си прави, каквото си иска", казва Цветан Филев и дава пример как данъчните действат според собствения си прочит на закона:

"Преди около месец вече започнаха в отделни области, като Силистра например, тютюнопроизводителите да получават писма от Областната дирекция на НАП да се явят и да си платят данъци от 2013 г., 2014 г., 2015 г., 2016 г. и 2017 г.".

Браншовата асоциация не е съгласна да се търсят данъци с толкова задна дата:

"Това няма как да се случи. Няма да стане. Няма да сработи, но сме съгласни, например, както е в област Шумен, Смолян, Благоевград - от 2017 година насам да се търсят данъци върху тези национални доплащания", посочи Филев.

Производителите разчитат, че проблемът ще намери трайно решение и със заповед на финансовия министър, всички данъчни ще уеднаквят подхода си.

Друга важна точка, включена в дневния ред на заседанието на Консултативния съвет, са средствата от преходната Национална помощ за тютюн за кампания 2018 г.

Само за последната година количеството тютюн, произведено в България, е намаляло с 4000 тона, сочат данни на Националната браншова асоциация. От там алармират, че все още има фирми, които изкупуват суровина, без да я плащат.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.

int(1)