• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

ВСС даде на Румен Боев жилище за 157 лева наем

ВСС даде на Румен Боев жилище за 157 лева наем

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет (ВСС) даде под наем ведомствено жилище на Румен Боев (члена прокурорската колегия на съвета) за 10 години. Наемът пък е намален от около 260 лева става 157 лева., съобщава "Правен свят".

Темата не мина без спорове. Михаил Кожарев обясни, че Румен Боев е имал подписан договор за наем с Министерството на правосъдието за срок от три години, който изтекъл на 10 октомври 2016 г. Добави, че министерството е сключвало договори с магистрати за различни срокове - 2, 5, 10 години и Комисията по управлението на собствеността (КУС) така и не е разбрала на какъв принцип ги е определяло.

КУС решила при всички договори да подхожда според разпоредбите на Закона за държавната собственост и заради това сроковете ще бъдат максималните - 10 години. "Слагаме и клауза, според която, ако напусне системата, договорът се прекратява. Взехме го предвид, защото един магистрат като бъде назначен не знаеш за какъв срок ще бъде такъв. За членове на ВСС ще се решава по същия начин. Той или ще се върне там, където е работил преди да стане член на съвета или в същия по степен орган. Да допуснем, че може да дойде и в София, а не в Пловдив, защото не знаем къде ще има места", добави Кожарев. Преди да влезе в съвета Боев беше прокурор в АП-Пловдив. Във ВСС има още шестима членове, за които бяха осигурени жилища.

Клаузата за прекратяване в договора обаче не е ясно формулирана. При дебатите стана ясно, че гласи - "при прекратяване на правоотношението". Кое правоотношение - като член на съвета или като магистрат, така и не бе пояснено.

Председателят на ВКС Лозан Панов предложи да се направи преглед на всички договори и да се подходи еднакво към всички. Според него трябва да се направи разграничение между членовете на съвета и магистратите. А конкретно за случая с Боев смята, че трябва изрично да се изпише, че се отдава под наем до приключване на мандата. Но главният инспектор Теодора Точкова, която също е настанена във ведомствено жилище за срок от 10 години, възрази. Всичко било ясно, правоотношението приключвало с края на мандата.

Соня Найденова подкрепи идеята на Панов за разграничение в сроковете на договорите за членовете на съвета и за магистратите, които ползват жилищата. За съдиите, прокурорите и следователите да бъде 10 години, докато за кадровиците - до приключване на мандата. Същата позиция застъпи и Юлиана Колева. Самата тя, преди години, е сключила договор за наем с Министерството на правосъдието за срок от 10 години. Колева също недоумяваше защо срокът за Румен Боев е бил три години.

Румен Георгиев отново видя скрити помисли във възраженията на колегите си. "Когато емоциите започват да надделяват, се получават грозни картини. Когато се предлага принципно решение, започва да се подлага на обструкции. Като увеличиха заплатите на членовете на ВСС, да променяме ли наемната цена и т.н. Аз призовавам да подкрепим решението на комисията", заяви Георгиев.

Юлия Ковачева предложи отлагане на точката, за да се изработи общ подход за сключването на договорите. Тя коригира Кожарев като цитира чл. 28 от ЗСВ, според който след прекратяване на мандата, членовете на ВСС се връщат на длъжността, заемана преди избора. А по повод думите на Георгиев, заяви, че кой каквото и да каже, пак ще има деление на добри и лоши. А въпросите, които се обсъждат са принципни, има нормативни правила и те трябва да се спазват.

Георгиев обаче не разбра какво му се казва и пак се включи: "Личното отношение продължава да бъде много грозно."

В крайна сметка мнозинството реши да сключи десетгодишен договор за наем с Боев.

На днешното заседание стана ясно още, че председателят на ВКС все пак ще остане стопанин на Съдебната палата.

КУС е взела принципното решение съответната съдебна сграда да се стопанисва от най-висшия по степен съд, настанен там. И макар днешното решение да не обхваща София, този въпрос ще се обсъжда следващата седмица, стана ясно от думите на Кожарев, че предлагат принципът да важи и за столичната Съдебна палата.

Но, има едно условие - при констатирано неефективно стопанисване, правото за управление ще се отнема по решение на пленума и ще се дава на друг орган.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.