• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Протести срещу корупцията в Румъния

Протести срещу корупцията в Румъния

/КРОСС/ Хиляди румънци почетоха паметта на 65-е жертви на пожара в нощен клуб в Букурещ преди три години. В румънската столица многохилядно шествие обвини властите в корупция и неприлагане на законите. Инцидентът в нощния бар „Колектив“ предизвика не само житейски, но и политически сътресения в Румъния, съобщава БНТ.

В Румъния нощта на 30 октомври 2015 г. никога няма да бъде забравена. Пожар, предизвикан от фойерверки в столичния нощен клуб „Колектив“, взе 65 жертви, повечето младежи. Три години по-късно 4000 души преминаха по улиците на Букурещ в памет на загиналите, но и в протест срещу бездействието на властите.

Александра, жител на Букурещ: Дойдох на шествието първо, защото съм връстница на загиналите. И защото за всички тези години нищо не се е променило.

След пожара тогавашното румънско правителство подаде оставка, на фона на обвиненията, че нарушения на противопожарната безопасност са довели до трагедията. И днес обаче още няма никой, понесъл съдебна отговорност. Съдебното дело се забави, тъй като съдията по него се пенсионира и процесът започна почти отначало.

Михай Рубен, жител на Букурещ: Трагедията преди три години беше предизвикана най-вече заради корупцията. Корумпираната система е изградена от политици, които се опитват да си запазят в постовете в парламента и които приемат закони, които им дават възможност да се скрият от правосъдието. Някои умират, а други са над закона.

По повод годишнината правителството изрази съболезнования на близките на жертвите, но премиерът Виорика Дънчила отказа да отговаря на журналистически въпроси по темата. Президентът Клаус Йоханис поднесе цветя пред нощния бар, където стана трагедията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.