• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Най-старата скандинавска човешка ДНК беше извлечена от дъвка на 10 000 години

Най-старата скандинавска човешка ДНК беше извлечена от дъвка на 10 000 години

/КРОСС/ Учени извлякоха ДНК на трима души от дъвка на 10 000 години, намерена на западното крайбрежие на Швеция, съобщи в. "Мирър".

Специалистите се надяват да установят произхода на пещерните хора, заселили се на север след последната Ледникова епоха. Те са били предци на скандинавските народи.

Първите хора, заселили се на Скандинавския полуостров преди 10 000 години, са дъвчели смола от брезова кора и са я използвали за закрепване на кремъчни сечива. От тези времена не са запазени достатъчно кости, а и в намерените няма съхранена ДНК. Учените от университета на Упсала, изследвали древната дъвка, обаче успяха да секвенират ДНК на две жени и един мъж. Това е най-старата човешка ДНК, намирана в района.

Дъвката е намерена още през 90-те години на миналия век на археологическия обект Хусеби-Клев. Тогава обаче не е било възможно да бъде анализирана древната ДНК. "Извлечената от тези древни дъвки ДНК има огромен потенциал не само за проследяване на произхода и движението на хората преди много време, но и за получаване на информация за социалните им взаимоотношения, болести, храна - каза доцент Пер Персон от музея по история на културата в Осло.

Резултатите от изследването показват, че и тримата души са имали генетична връзка с други племена на територията на Швеция и с ранни мезолитни популации в Европа. Сечивата на обекта обаче са изработвани по начин, характерен за Източноевропейската равнина на територията на днешна Русия.Този сценарий за културен и генетичен поток към Скандинавския полуостров от две посоки е предлаган и в по-ранни изследвания. Интересен е и фактът, че и мъже, и жени, са дъвчели смолата за сечивата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.