• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Изясниха как бозайниците са излезли от сянката на динозаврите

Изясниха как бозайниците са излезли от сянката на динозаврите

/КРОСС/ Бозайници започнали да колонизират Земята и да увеличават размерите си по-малко от 1 милион години след като измрели всички едри динозаври и представители на мезозойската фауна, предаде ТАСС.

"Едва 100 хиляди години след падането на астероида, довело до измирането на динозаврите, видовото многообразие на бозайниците се увеличило 2 пъти, а телесното им тегло достигнало характерни за мезозоя стойности - отбелязват авторите на изследването. - 300 хиляди години по-късно теглото им се утроило, а първите едри бозайници се появили 700 хиляди години след изчезването на динозаврите.

Този процес бил тясно свързан с увеличаването на видовото многообразие на растенията и с климатичните промени."

В края на кредата, преди 65,5 - 66 милиона години астероид с диаметър 10-15 км се блъснал в Земята.

Той паднал на днешната територия на Южно Мексико и образувал кратер с диаметър 180 км на дълбочина около 20 км.

Специалистите смятат, че падането на небесното тяло предизвикало не само силни вълни цунами и кратка "астероидна зима", но и вулканични изригвания на Деканското плато на днешната територия на Индия. Било изхвърлено още по-голямо количество пепел и прах и това довело до гибелта на растения, а след това и на всички едри животни с тегло над 25 кг.

Международен екип от палеонтолози под ръководството на Тайлър Лайсън от Природонаучния музей в Денвър направил разкопки в щата Колорадо и получил първите подробни доказателства как флората и фауната са се възстановили след този катаклизъм.

Там има скали, които отделят мезозоя от кайнозоя и кредата от палеоцена. Лайсън и колегите му години наред изследват тези отлагания с надеждата, че ще открият останки от растения и животни, които са оцелели след катаклизма и са започнали отново да колонизират Земята.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.