• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Политическата интрига на празния стомах

Политическата интрига на празния стомах

/КРОСС/ Проблемът с недояждащия си гражданин

Проблемът е трудно видим от работеща София, която е достигнала средни нива на доходи, сравними с европейските. Но проблемът е голям, колкото Еверест - има два милиона и петстотин хиляди български граждани, които не могат да си позволят поне 4 от тези 9 неща:

Да си плащат сметките
Да поддържат дома си топъл
Да посрещнат неочаквани разходи
Да ядат редовно месо
Да си позволят седмица почивка извън дома
Да имат: кола, пералня, цветен телевизор, телефон.

Тези дни излязоха последните данни на Евростат, че 34% - всеки трети български гражданин, живеят в една друга епоха, защото и да искат, не могат да си позволят благата на модерното време. Да не говорим за стандарта на живот на средната класа в столицата и още 2-3 големи града.

Да кажем, че проблемът стои така - ако си позволиш да запалиш 20-годишния опел, трябва да отгладуваш бензина. Ако искаш да купиш на децата нови дрехи, трябва заедно да ги отгладувате. Ако купиш на ученика що-годе сносен смартфон... Хм, забрави.

Преди 10 години, когато страната ни влезе в евроклуба на богатите, размерите на тази България, която не си дояжда, са били чудовищни - 4,4 милиона, 57,6% от населението. После спада до 41-42%, но то може да е и заради вълните емиграция и гурбет. В икономическата криза през 2010 г., когато се затягаха коланите, българите в лишения са се увеличили до 46%. Така погледнато, сегашните 34% са си голямо намаление.

Голямо, голямо, но да вземем една Испания, където отиват на гурбет част от недояждащите си в търсене на по-високи доходи.

Колко са там на ръба на мизерията? 6,4%.

В Гърция, преминала през свирепа криза и рязане на разходи, едва свързващите двата края са се увеличили за 10 години двойно - от 11 на 22%. Една пета от гърците са достигнали дотам да си броят евроцентовете.

Изборът на недояждащия си гражданин

Едно е да се правят политика и реформи, когато има 5% хора в лишения, съвсем друго - ако са 30%. Как мислите им звучат на два милиона и половина, които не могат да си плащат сметките и да посрещат неочаквани разходи, обясненията колко много пазарна логика има в увеличените цени на газ, парно, вода?

Високите нива на бедност винаги водят нестабилност в политиката. Бедността си е една икономическа зависимост. Обедняването след икономическата криза в Европа има много общо с изборните стресове в Европейския съюз. А какво остава за връзката бедност - политика в най-бедната страна на Евросъюза?

Партиите знаят за този проблем най-малкото защото преди избори ходят из страната и се срещат с всякакви хора. Изключение правят едни градски партии, които седят в големите градове и разсъждават как да не бъдат "фреймвани в чужда адженда".

Стари и млади

Данните на НСИ дават представа за състава на тази България, която е на принудителна диета. Хора над 65 години - да, това са пенсионерите. Но и всеки трети от работещите българи. И 40% от младите до 17 години. Разбира се, че много от тях мислят за бъдеще в страна, където житейските перспективи са по-розови.

Какво да се прави?

Ясно е, че трябва да се увеличават доходи, да се синхронизират образователната система и пазарът на труда и т.н. Старата либертарианска рецепта е: по-важно е да научим гладния да лови риба, отколкото да го нахраним с риба. Но ако човек е гладен, все пак първо трябва да засити глада си преди дългосрочните решения.

Автор: Юри Велев, в-к "24 часа"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо нямаше глад и беднотия при" лошият" социализъм.Защо имаше работа за всички и достойно заплатен труд След,89година когато започна уж" демокрацията" страната ни е по-зле и от африканските страни.Станахме колониална държава на Сащ и Брюксел.А да не говорим за родните бизнесмени ненаяли се и не награбили се вече 28 годидини.Те са по-алчни и безмилостни даже и от Брюксел и американците.

28.04.2017 08:37:06

Корупцията е гигантска, кражбите от данъкоплатците са за милиарди левове годишно.

28.04.2017 00:55:40

Анонимен

Слава на Българската демо(ни)крация и доволните й слуги-политиците! Едно е да получаваш 3200 лв. заплата,+1950лв. безотчетни+ още няколко хиляди от комисии и далавери, друго е да получаваш 400-500 лв. (при 10-12 часов работен ден). и да чакаш пенсия след 40 години стаж.

27.04.2017 19:41:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.