• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Ще се реализира ли проектът АЕЦ „Белене”?

Ще се реализира ли проектът АЕЦ „Белене”?

/КРОСС/Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене" може да стартира до края на годината. Това обяви вчера енергийният министър Теменужка Петкова по време на участието си в международен форум в руския град Сочи.

Целта ни е проектът да се осъществи на пазарен принцип, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия, обяви Петкова. Тя съобщи още, че докладът за АЕЦ „Белене" ще бъде внесен до дни в парламента, от когото правителството очаква мандат за преговори с потенциален инвеститор.
Още след края на арбитражното дело за АЕЦ „Белене" стана ясно, че ще се върви към претопляне на проекта, обяви в предаването „Тази сутрин" бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Ясно е, че през първите 10 - 15 години централата ще губи пари, ако някой не я компенсира. Ако ние апортираме оборудването, ще си загубим вноската", коментира Трайков.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев обаче централата ще излезе на плюс 5 години, след като започне работа, а след 15 години ще носи много приходи. Това сочи изработен от него модел преди години.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абе, умник! Не помниш ли как по времето на Бибитко 1, същата Теменужка от 10 кладенеца донесе вода, за да докаже неизгодността на "Белене"! И за добре изпълнената задача я наградиха с министерство, нищо че няма понятие от енергетика. Сега явно е завял друг вятър! Що се отнася до ядрения отпадък, ако бяхме построили централата преди, заедно с руснаците, те бяха тези чието задължение беше да си извозят отпадъка и да си го преработят в Русия!!!

15.05.2018 18:29:49

друга Теменужка

Другарко Теменужке, а какво ще се прави с ядрения отпадък? На твоето село ли ще си го носиш, бе другарко яркочервена? И ли в Сочи ще се извозва?

15.05.2018 09:03:57

друга Теменужка

Другарко Теменужке, а какво ще се прави с ядрения отпадък? На твоето село ли ще си го носиш, бе другарко яркочервена? И ли в Сочи ще се извозва?

15.05.2018 09:03:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.