• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Бате Гойко в руски филм за войната в Косово

Бате Гойко в руски филм за войната в Косово

/КРОСС/  Любимецът на поколения деца и юноши от някогашния соцлагер, израсли с „индианските” филми на киностудията ДЕФА от бившата ГДР – мускулестият сръбски актьор Гойко Митич, е изиграл безброй роли на благородни червенокожи вождове, воюващи с бледоликите нашественици. Героите на бате Гойко от „Синовете на Великата мечка”, „Чингачук”, „Следата на Сокола”, „Белите вълци”, „Текумзе”, „Оцеола”, „Улцана”, „Смъртно заблуждение”, „Кръвни братя” и т.н. са в кинокласиката на колективния соц от 60-те, 70-те, 80-те години на миналия век. Спорадични и крайно редки бяха ролите на Митич извън индианската тематика.

След вододелната 1989-та и изчезването на ГДР спряхме да го виждаме на големия екран у нас като индианец. От рядко долитащите дотук негови интервюта отвреме-навреме все пак се разбираше, че Митич продължава актьорската си кариера, но вече повече в театъра и извън легендарното си амплоа. С което обаче така и не е скъсал напълно. От 2002 г. насам Бате Гойко започва редовно да играе и класическия Винету в цяла поредица нови „индиански” продукции на вече обединената Германия като последното му засега участие в тази серия е във „Винету и Стария Шетърхенд” от 2016 г.

Поводът да си спомним сега за вече 78-годишния бате Гойко обаче е филм от съвсем друг жанр – тръгващият от днес по кината в Русия и Сърбия „Балкански рубеж”. В него вечният киноиндианец, роден на 13 юни 1940 г. в южносръбския град Лесковац и прекарал по-голямата част от живота си в Германия, практически за първи път в кариерата си ще играе герой от собствената си националност – сръбски полицай, който минава през драмите около Косово и натовската военна операция отпреди две десетилетия…

Филмът е руско-сръбски и тръгва точно сега заради навършващите се тази неделя -24 март, 20 години от началото на бомбардировките на НАТО над бивша Югославия през 1999 г. Във всички свои интервюта, малко от които са стигали до българските читатели, Гойко Митич нееднократно е повтарял, че като всеки сърбин е преживял с голяма мъка тези бомбардировки, макар тогава да е бил далеч, в Германия. Жестоките военни удари обаче му нанасят и тежка лична рана – майка му, която изпада в дълбок стрес от войната, получава сърдечна криза и умира. А той дори не успява да отиде на погребението ѝ – брат му го разубеждава, защото пътищата и мостовете са разрушени.

Да припомним – точно край родния му Лесковац на 12 април 1999 г. „умните” бомби на НАТО падат върху пътнически влак и убиват десетки мирни граждани, включително жени и деца…

Чак месеци по-късно, след края на бомбардировките, Гойко Митич все пак отива да се поклони на гроба на майка си… Той винаги повтаря, че смъртта ѝ е дело на НАТО.

В чепатия характер на актьора има черти и от баща му, също вече покойник, който в годините на Втората световна война е бил партизанин, сражавал се е срещу нацистите и е бил известен с коравия си дух и суровия си нрав.

Гойко Митич не се притеснява да клейми НАТО и намесата на Запада за всичко причинено на родината му не само по време на бомбардировките, но и при провокираното кървавото разпадане на Югославия: „Нито един сърбин никога няма да признае независимостта на люлката на своя народ – Косово. Босненци, хървати, черногорци, сърби – всички сме един народ”, продължава да вярва той. И добавя: „Един съветник на американски президент нарекъл косовските събития „първата война на НАТО”. Но не е последната. Оттогава американците продължават да сеят хаос по планетата и засега никой не може да ги спре”.

Косово е в центъра на сюжета на новия филм с Гойко Митич „Балкански рубеж”. Ролята му там не е главна, но той я приема като кауза и влага в нея силна лична емоция. Със същите чувства и с епизодично изпълнение като таксиметров шофьор в кинопродукцията се включва и големият кинорежисьор Емир Кустурица, който е родом от Сараево, но винаги държи да се представя като югославянин. Участват и други, по-млади сръбски актьори, повечето от които са били деца по време на бомбардировките на НАТО, но са убедени, че новите поколения трябва да пазят паметта за онези събития.

Филмът „Балкански рубеж” има двама продуценти, които са и известни актьори – това са 31-годишният сърбин Милош Бикович и роденият в Запорожие, Украйна, Гоша Куценко (51 г.), заслужил артист на Руската федерация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.