• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Монасите от Света Гора се срещнаха с Българския патриарх Неофит

Монасите от Света Гора се срещнаха с Българския патриарх Неофит

/КРОСС/ Монасите от Света Гора се срещнаха днес с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Делегацията от Света Гора, Атон, която донесе в страната ни мощите на св. Пантелеймон и иконата на светеца, в състав: архимандрит Евлогий (Иванов) - игумен на манастира "Св. Панталеймон" на Света Гора, Атон, йеросхимонах Мойсей (Струбини), член на Манстирския събор на манастира Ксенофонт, йеромонах Николай (Генералов), член Манстирския събор на манастира "Св. Панталеймон" и настоятел на скита "Крумница", йеродякон Серафим (Семкин) и монах Епифаний (Дамянос) се срещнаха днес с предстоятеля на Българската православна църква Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

«Голямо блаагословение за българския народ и велика Божия милост към нас» - нарече Българският патриарх Неофит идването на Честната глава на св. вмчк. Пантелеймон и неговата икона - копие на чудотворната икона в манастира „Ксенофонт", в България. Предстоятелят на БПЦ отправи сърдечна благодарност към Светогорското монашество, към членовете на Свещения кинотис на Света Гора, на Високопреподобния Евлогий - игумен на „Св. Пантелеимон", на Високопреподобния Алексий - игумен на манастира Ксенофонт, към основателя на БАС г-н Андрей Кристов и всички на чиято добра воля и усилия дължим това благословение за българския народ и определи идването на тези светини в България като „още един знак за хилядолетното единство на светото Православие, за любовта и доверието между нашите православни църкви и народи."

По време на срещата състояла се в Патриаршеския дом бе споделено, че самия факт на необичайно краткия спок в който бе осъществена формалната процедура по даването позволение за напускане пределите на Света Гора на светите мощи, изискваща в отговор на отправената молба от Патриарх Неофит не само решение на Манастирския събор, но и решение на Двойния Кинотис на Света Гора и благословение на Светейшия патриарх Вартоломей, е истинско чудо и ясен знак, че светеца е искал да благослови чрез светите си мощи и иконата си българската земя. Бяха споделени впечатления от огромния интерес към светините, нескончаемия поток от вярващи до късно през ноща, желаещи да се поклонят пред тях и отправят молитва към св. Пантелеймон, както и от добрата организация на събитието.

Като благодари за дарената на БПЦ икона на светеца, патриарх Неофит каза, че както чудотворната Светогорска икона „Достойно ест", дарена на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", напуска пределите на храма и пътува за по други български градове за поклонение от вярващия народ, така и дарената сега на малкия софийски храм „Св. Пантелеймон" икона на светеца-лечител може да разнася своето благословение по пределите на страната.

Като отбелязаха, че се навършват 550 години от сключването на договора за сътрудничество между Светогорския манастир „Св. Пантелеймон" и Рилската света обител, двете страни споделиха важността на вековните духовни връзки между монашеството на Света Гора и Православна България и единството на всички сестри поместни православни църкви израз на което е и многонационалното монашеско присъствие на Атон.
В края на срещата, преминала в дух на братска любов, бяха разменени паметни подаръци.

В срещата взеха участие и Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Филип, предстоятел на храма-подворие на РПЦ „Св. Николай", както и председателят на УС Валентин Тодоров и Янис Панопулос - заместник-председател на УС на Балканско Атонско Сдружение - с чието съдействие бе осъществено събитието.

Светините ще останат в храма "Св. Седмочисленици" за поклонение до 09:00 ч. на 29 юли.
На 29 юли в 9:20 ч. те ще бъдат посрещнати в митрополитския храм "Св. Неделя" и ще остават там за поклонение до 09:30 ч. на 31 юли, като вечерта храмовете ще са отворени за поклонение докато има желаещи.

На 31 юли в 10:00 ч. мощите ще бъдат посрещнати в Руския храм-подворие "Св. Николай" в София, а на 1 август светините ще отпътуват за гр. Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия. Там те ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света Гора.

При преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение от вярващите там в гр. Сандански. Това ще стане от вечерта на 2 август до сутрешните часове ва следващия ден.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.