• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Вл. Горанов: Не сме готови за еврото

Вл. Горанов: Не сме готови за еврото

/КРОСС/ „Има сили, които имат интерес от дестабилизация на България. Без да смятам, че има някакви апокалиптични сценарии, се забелязват съзнателни опити за внушение и съзнателни усилия за дестабилизация. Примерите за това са ЕРП и внушенията за банките", заяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за Дарик радио.

„Показателите на служителите на митницата в Свиленград, като събираемост и пресичане на контрабанда, се подобриха. Очевидно обаче системата е уязвима към корупционен натиск и много лесно може да си напазарувате който и да било митничар. Виждаме как усилията на правителството дават резултат и в двете посоки - този човек показа, че митническото звено в Свиленград може да събира по-добре, но ако си е позволил да вземе подкуп, няма да има никаква толерантност", каза финансовият министър в коментар на ареста на шефа на митница Свиленград Тодор Караиванов.

Идея за продажба на миноритарни дялове от български предприятия, като БЕХ, не е добра, тъй като няма да се получи добра цена, отбеляза Горанов.

„Ако се темпото на събиране на приходите запази, аргументите ми против великденски добавки за пенсионерите ще са малко", каза още финансовият министър.

България иска да въведе еврото веднага, но съзнаваме, че не сме готови, посочи Горанов.

„Това, което заявих от Вилнюс, беше, че настоявам членовете на ЕС, които вече ползват евро, да кажат на България какво очакват от нея като структурни, дори политически мерки, за да ни позволят в един средносрочен хоризонт - 2018 г., да направим първата стъпка. Тези държави все още не казват, аз започнах преговорите", обясни той.

По думите на Горанов европейската интеграция се състои от членство, Шенген, Еврозона. „Ние сме на първото стъпало и ни се даде ясно да разберем, че следващите стъпки ще са изпитание, което няма да е само на техническа база", заяви Горанов и добави, че за въвеждането на еврото плюсовете са много повече от минусите.

Предварителните оценки за приходната част на бюджета за 2015 г. са консервативни, посочи Горанов и отбеляза, че не вижда рискове бюджетът да не може да издържи на първоначалните си оценки.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.