• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Полицейският синдикат обвини финансовия министър, че се поставя над закона

Полицейският синдикат обвини финансовия министър, че се поставя над закона

/КРОСС/Най-големият полицейски синдикат в страната - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) упрекна финансовия министър Владислав Горанов, че нарушава законите, поставя се над тях и гражданите и прави неверни твърдения за привилегиите на служителите на МВР.

Още през август вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че са необходими 16 млн. лв., с които да се изплатят обезщетения на напуснали системата служители. Вчера Владислав Горанов съобщи, че няма да отпусне допълнителните средства, които са в размер на 21 млн. лв., и коментира, че парите трябва да се намерят чрез преструктуриране на разходите в самото МВР. Според Горанов трябва да се направи разграничение и служителите на МВР, които излизат на улицата, трябва да бъдат първа категория труд, а тези, които "седят зад бюра" да бъдат в 3-а категория. По-рано през лятото полицейските синдикати излязоха на протест, несъгласни с реформите в сектора, като част от исканията им бяха свързани с условията на труд и работното време.

"Министър Горанов с отказа си да предостави средства, дължими от МВР на служители, които са напуснали системата, постави себе си над гражданите и законите на Република България", се казва в позиция на синдиката, изпратена до медиите. От федерацията определят заявката на Горанов като ултиматум към вътрешния министър.

"Категоричният отказ да се изплатят дължимите обезщетения е нарушаване на законите на Република България, за което ще платят българските граждани, тъй като в момента са заведени стотици граждански искове и българските данъкоплатци ще трябва да платят адвокатски хонорари и начислените лихви към неизплатените обезщетения", посочват от СФСМВР.

От организацията упрекват финансовия министър в правене на неверни внушения, че служителите в МВР имат привилегии, а всъщност става дума за "компенсации за ограничаването на някои техни човешки и граждански права" и определят последните изказвания на Горанов като "откровена спекулация".

"Привилегията е право или предимство, преимущество, което поставя някого в по-благоприятно положение в сравнение с друг. За да разясним е важно да дадем пример за това: привилегия е да заемеш конкурсна длъжност, без да се явяваш на конкурс или пък да бъдеш охраняван от НСО, а гражданите да нямат това право. Компенсацията е награда или обезщетение за нещо изгубено. Нещо изгубено като правото на втора работа и допълнителни доходи за служители, забраната за стачка и тяхното задължение да са непрекъснато на разположение", посочват от СФСМВР.

"В същото време сме изключително изненадани от факта, че министър Бъчварова подкрепя своя колега Горанов и смята, че неговият ултиматум е правилен и справедлив. Изненадани сме и от готвените в МВР оптимизации, които по никакъв начин не са консултирани със социалните партньори и гражданските организации", казват още от полицейския синдикат.

Според тях оптимизирането "на тъмно" и определянето на работата на едни служители като по-важна от тази на други ще доведе до демотивиране на работещите в МВР и нисък авторитет на институцията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не Горанов се поставя над Закона, а Вие - средствата за обезщетения се планират от предната година. А сега просто ще се отложат за следващата и дори да се промени закона за категориите труд, пак ще бъдат изплатени на пенсиониралите се, които са заварено положение. Може би нарочно правите такова тълкувание за да разколебаете решилите се да се пенсионират и да ги нахулите на новите условия, а?

13.10.2015 19:24:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.