• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Еднолично Горанов отряза социални придобивки на военни и полицаи

Еднолично Горанов отряза социални придобивки на военни и полицаи

/КРОСС/Направени в последния момент промени в проекта за държавен бюджет за 2016 г. могат да доведат до масови протести на полицаи, служители на ДАНС, военни и надзиратели. Малко преди заседанието на Министерския съвет в петък, на което беше разглеждан проектът, от Министерството на финансите са променили преходните и заключителните разпоредби на закона. Новите текстове предвиждат промяна в Закона за МВР и ресорния военен закон, с която се орязват значително т.нар. социални придобивки на работещите в сектор "Сигурност", пише "Капитал".

Свиването на привилегиите по принцип е добър ход, но начинът, по който са направени, ще предизвика хаос в системата. Промяната е станала без знанието и съгласуването с ресорните министри - на вътрешните работи, на правосъдието и на отбраната.

Високопоставен източник от изпълнителната власт коментира неофициално пред "Капитал Daily", че ходът на Владислав Горанов е атака срещу министрите Румяна Бъчварова и Христо Иванов.
Предложенията на Горанов ще доведат до масово напускане на полицаи, надзиратели, военни и работещи в службите за сигурност, прогнозират експерти, т.е. скоростно ведомствата ще се обезкръвят от опитни служители. Някои от синдикатите в МВР вече реагираха на предложенията със заплахи за протести.

Във вторник сутринта ще бъде проведена среща при финансовия министър, на която ще присъства вътрешният и представители на синдикатите, научи "Капитал Daily" .

Какво се предлага

От Закона за МВР (който засяга освен полицаите и надзирателите в затворите) отпада допълнителното заплащане за прослужено време, което в момента е 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР вече няма да се определя с подзаконов нормативен акт на министъра, а това ще става всяка отделна година със Закона за държавния бюджет. Безплатното пътуване с градския транспорт ще остане само за служителите с полицейски функции, пожарникарите и Гражданска защита. Полагаемият платен отпуск е намален от 30 на 20 дни на година. Таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 брутни заплати.

Мярката би помогнала да се ограничат разходите за двете силови министерства, които всяка година искат все повече пари за издръжка. Бюджетът на МВР за 2015 г. е 1.032 млрд. лв., като 90% от средствата са предвидени за заплати, осигуровки, бонуси, обезщетения. Те обаче се оказаха недостатъчни и с актуализацията ще бъдат дадени още 180 млн. лв. При Министерството на отбраната ситуацията е подобна - 73% от близо милиардния бюджет е за персонал. И това министерство ще получи близо 60 млн. лв. от актуалзиацията. С бюджета за 2016 г. са предвидени още повече средства.

Решение набързо със скоростен ефект

Това е поредното предложение на правителството, което страда от порока, видим от началото на мандата - взимат се решения набързо, без предварително обсъждане, анализ, съгласуване, ясен план за действие и комуникация. Така се получи с промените в пенсионната система, с подоходния данък в полза на общините и др. В крайна сметка под обществения натиск отпадат и някои добри решения, каквото е това с оптимизацията на разходите на силовите ведомства.

"Освен 20-те заплати, които ще се намалят по предложение на министър Горанов, се намалява и заплатата ни с процентите за прослужено време. Много от колегите в МВР имат над 20 години, което означава, че заплатата им ще падне с 40%", коментира Галентин Грозев от синдикалния алианс "Сигурност" пред БНР. По неговите думи ще се намалят и дните за отпуска - от 30 на 20 основни, което е в противоречие с Кодекса на труда, защото за ненормиран работен ден се полагат 5 дни допълнително на 20-те.

Според синдиката крайният ефект от промените ще бъде, че над 2/3 от служителите, работещи на терен - полицаи и пожарникари, ще напуснат веднага. Данните на НОИ за новоотпуснатите пенсии през първото полугодие на тази година показват, че има ръст от над 25% спрямо същия период на 2014 г. Огромният отлив в голяма степен се дължи на несигурността около бъдещето на служителите в министерствата на отбраната и вътрешните работи, които не знаеха дали няма да се приемат подобни орязвания при промените в пенсионната система.

Изследователят от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов смята, че дори самата новина за подготвяните промени ще "успее да дестабилизира държавата". По негова оценка около 7-8 хиляди служители на МВР ще подадат молби за напускане от системата, за да не загубят предвидените по сегашното законодателство обезщетения.

По оценката на източници на "Капитал Daily" в МВР оптимистичният сценарий е да си тръгнат около 1000 човека, а песимистичният - около 3-4 хиляди. От общо около 47 хиляди в системата. Това ще бъде свързано с допълнителни разходи за МВР. Вътрешното министерство и в момента не може да изплаща обезщетенията на напусналите системата през годината, тъй като няма предвидени средства за това. Операцията може да оскъпи сигурността - ако първо служители с опит напуснат и вземат 20-те заплати, а после спечелят конкурсите за овакантените места.

От военния сектор засега публична реакция няма, но в армията са заети близо 20 хил., допълва изданието. 

Полицаи срещу Горанов
В официално становище синдикатът на МВР посочва, че "виновникът" за подготвените промени е финансовият министър Владислав Горанов. "Той нито е вечен на своя пост, нито може да си позволява да нарушава законите на Република България безнаказано", се посочва в декларация на профсъюза, разпратена до медиите. Там се посочва още, че Горанов внася поправките "зад гърба на всички министри и на министър-председателя г-н Бойко Борисов, както и без знанието на заинтересованите организации в МВР в нарушение на всички законови и морални правила". Те настояват премиерът да се намеси лично и да спре промените.

В съобщението има и предупреждение срещу финансовия министър, което прилича по-скоро на заплаха. "Още при първото негово закононарушение, за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност. Като служители на МВР ние носим отговорност за това на върха на държавата да не стоят престъпници и закононарушители и в случай че съберем достатъчно данни за такива, няма да се поколебаем да постъпим, както с всеки заварен на местопрестъплението деец, включително да пристъпим към незабавен арест на дееца", предупреждават от синдикалния алианс.

Полицаите планират да блокират ключови пътни артерии в страната и големите градове. Вече е организиран първият протест, който вероятно ще ограничи движението по столичните булеварди "Цар Борис III" и "Тодор Каблешков". На кръстовището ще има протест "срещу параграф 10 от проекта на Закона за държавния бюджет, приет с решение на Министерския съвет". Подготвя се и флашмоб на магистрала "Хемус" на изхода от София, както и на пътя за Перник. По неофициална информация на Mediapool останалите синдикати в МВР също обмислят възможностите за протестна реакция срещу предложенията на финансовия министър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.