• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Невиждани щети в Родопите след снеговете

Невиждани щети в Родопите след снеговете

Смолян /КРОСС/ В Смолянско тежкият и мокър сняг през миналия месец нанесе невиждани щети на горите в региона. Унищожени са 6 хиляди хектара. Само за разчистването на дървесината ще е необходима повече от година, а възстановяването на гората ще отнеме десетки години.
Дългогодишни горски работници разказват, че не помнят подобно бедствие в планината. Само при първоначалния оглед горските установяват 400 хиляди кубически метра унищожена дървесина. Падналите и счупени дървета са на площ едва 6 хиляди хектара.
На много места в цялата област снегът буквално не е оставил нито едно здраво дърво.За да се прочисти гората ще се наложи да се стигне до така наречената гола сеч. Именно на подобни места след разчистването ще започне първото залесяване. За останалите ще се изчака поне две години за да се види дали гората няма да започне сама да се възстанови. Сега обаче всички сили са концентрирани в премахването на унищожената дървесина.
„Задържането на тази паднала дървесина създава предпоставки за развитие на болести. За поява на вредители.Опасността за възникване на пожари е достта голяма", коментира пред Нова телевизия инж.Ивайло Исаев, заместник-директор на Южноцентрално горско предприятие.
Най-засегнатите горски стопанства в Родопите ще обявят търгове за санитарната сеч. В останалите разрешителни ще се издават само в краен случай.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ipak sas tehnite laji ima 10 darveta padnali a 6te rejat 6000 hektara mamicatavi gadna

18.04.2015 13:29:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.