• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Автошествия и блокади в страната, очакват се 500 автомобила за общ протест в София

Автошествия и блокади в страната, очакват се 500 автомобила за общ протест в София

/КРОСС/ Нова вълна от протести заля цялата страна. Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност" и данъците за старите коли. Протестиращите от Шумен спряха движението по автомагистрала "Хемус" на пътен възел Белоколитово. Решението за блокирането бе взето на паркинга на Арена Шумен, където по-рано днес те се събраха, за да изразят недоволството си срещу ниския стандарт на живот в България. Протестиращите се обявиха за минимална заплата от 1500 лева и поискаха намаляване на броя на депутатите.

Стотици хора се събраха в Свиленград. Те изчакаха шествието, което по-рано тръгна от Хасково, но се забави, тъй като полицията ги върна от магистралата и ги пренасочи по стария път. Заедно с протестиращите от цялата област свиленградчани смятат да се отправят към граничния пункт „Капитан Петко Войвода".

Хората в Хасково заявиха, че протестът е срещу безобразията в страната и искат да живеят нормално. По думите им оставката на Валери Симеонов е малка победа, но протестите ще продължат, защото безобразията не са свършили. Те се заканиха, че няма да спрат да протестират, докато правителството не започне да работи в интерес на обществото

Заради очакваните протести от Столичната община предупредиха, че е възможно да има затруднения в движението в центъра на София и на входовете и изходите на града, предаде БНТ

Неделният ден в столицата ще бъде белязан от протести, предвидени са общо 4 демонострации. В 15 часа трябва да започне автошествието под надслов "Смяна на системата", организирано от гражданско сдружение "Промяна". Очаква се към шествието да се присъединят хора от цялата страна. По-рано днес от Пловдив и Пазарджик тръгнаха част от демонстрантите. Те стигнаха София около 11 часа, след това бяха ескортирани от полицията до площад "Александър Невски". Обстановката на "Тракия" към този час е спокойна.

Районът около сградата на Народното събрание е отцепен от полицаи. Около парламента има сили и на жандармерията. От Столична община очакват между 300 и 500 автомобила да дойдат в столицата. За да бъдат осигурени паркоместа за обществено ползване ще бъдат затворени паркингите на площад "Княз Александър I Батенберг" и площад "Александър Невски".

Пловдивските коли са около 200, към тях се присъединиха и 50 коли от Пазарджик, съобщи "Фокус". Те са придружавани от полицейски автомобили. Участниците са предупредени да не нарушават правилата за движение. Рано сутринта днес в Пловдив автомобилите се събраха на паркинга до голям хипермаркет на бул. "България" . Част от недоволните след това потеглиха към Пазарджик, а оттам към столицата.

"Вече не издържаме да ви издържаме", бе изписано на една от колите, от която днес звучеше "Боят настана". От други автомобили се чуваха родопски гайди. Сред протестиращите имаше и много таксиметрови шофьори. Повечето от тях избраха да потеглят към столицата. Те обясняваха, че са на протеста заради високите цени на горивата. Според тях в Пловдив цената на метана е най-висока.

"Няма задкулисие в протестите. Всички тук сме обикновени хора. Силно се надявам да се предизвика Велико народно събрание и да се смени системата на управление и законите", каза Весела Колева. Ангел Георгиев пък поиска съд за всички корумпирани политици. Мнозинството от протестиращите се обединиха около искането за намаляване на цените на горивата и за по-високи заплати за достоен живот.

Протест с автошествие и в Бургас. Събраха се стотици автомобили, които ще се насочат към автомагистрала „Тракия". По този начин те ще изкажат недоволството си срещу високите цени на горивата и данъчната политика. Те искат и оставка на правителството. Бургазлии са категорични, че оставката на Валери Симеонов и поевтиняването с минимални стойности на горивата категорично не ги удовлетворява. В следващите часове се очаква затруднено движение от Бургас в посока Ветрен, където е началото на магистрала „Тракия".

Масов протест и блокада на път в Разлог. Освен че споделят общото недоволство, местните хора се вдигнаха и заради високата цена на водата в региона. Движението на главния път между Разлог и Банско е затворено. Има напрежение между протестиращи и полицаи.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Има нещо режисирано в тези тъй без време и тъй добре синхронизирани в страната протести. Не че няма проблеми, но те съвсем не са от сега. Има ! Не че майките на деца с увреждания нямат право. Имат ! Но, макар и с неохота, в крайна сметка законодателният орган се вслуша в тях и прие очаквания законов акт. Да, определени публични изявления и безцеремонни прояви на вицепремиера Валери Симеонов са недостойни и недопустими за една демократична власт. Но в крайна сметка, макар и принудително, той бе изметен от поста му. Да, макар и на основата на пазарна логика, цената на горивата беше на път да нарасне. Но правителствоте все пак реагира и макар и уизкуствено, овладя тази тенденция. Да, стандартът на живот на нашия народ е най-нисък в ЕС. Но нека не бъдем безпаметни - той и преди не е бил по-висок. А КОЙ е виновен за това ? Не е ли задкулисната посткомунистическа мафия, която изрежисира така уродливо българския преход и която контролира и досега всички парламентарно представени партии и всички власти – съдебна, президентска, парламентарна, изпълнителна и медийна ? И не вкара ли именно тя умишлено държавата в няколко фалита ? И не са ли сегашните „автомобилни протести с унифицирани фанелки, трансперанти и знамена” неин пореден подстрекателски опит за дестабилизиране на държавата ?

18.11.2018 19:58:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.