• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Скъпото гориво ще доведе до фалити на мандри и оранжерии

Скъпото гориво ще доведе до фалити на мандри и оранжерии

/КРОСС/ Бизнесът е много притеснен от това, че акцизът върху котелното гориво се вдига осем пъти. То се ползва основно от млекопреработвателите и оранжериите. От 50 лв. на тон, налогът става 200 лева. Подобно нещо няма в нито една европейска страна наоколо, заяви председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов. Според него твърде скъпото гориво няма как да не се калкулира в цените и да ги дръпне нагоре. Но на пазара българските продукти ще се сблъскат с европейската конкуренция. В особено тежко положение ще бъдат оранжерийните производители, които се гънат под тежестта на турската конкуренция. 

Заради руските ограничения срещу стоките на съседите, те може би ще въведат специални субсидии, за да защитят собствените си градинари. Тогава продукцията им ще излезе на доста по-ниски цени от българската и тя ще бъде изтласкана и на българския пазар.

Умерен оптимизъм за 2016 г. и без резки скокове в икономиката - това са очакванията на фирмите в България, отразени в проучването за бизнес климата „Европейски кономически преглед 2016", което БТПП подготви. То е проведено сред 59 хиляди фирми от Европа, близо 500 са българските участници.

Мениджърите смятат, че изтичащата 2015 г. е била по-скоро успешна отколкото лоша за тях. Резултатите показват ясно подобрение спрямо 2014 г., и то най-вече при бизнесклимата и заетостта.

Общата прогноза е, че 2016 г. ще е по-добра от настоящата. По-добър бизнесклимат очакват 43% от анкетираните фирми. Мениджърите вярват, че ще имат по-добри приходи от износ отколкото от вътрешни продажби. Нещо повече - те очакват да се затвърди ниският ръст на вътрешното потребление.

36% от анкетираните смятат, че ще могат да увеличат нивото на инвестициите си. Въпреки това мащабни инвестиции все още е рано да се прогнозират. Повечето италиански фирми, които работят у нас, планират да се разширяват. Рязко се е увеличил интересът на гръцки компании да купуват бизнес на наша територия.
48% от предприемачите се опасяват, че най-големите им затруднения ще бъдат свързани с високите цени на горивата и суровините.

В Европейския съюз най-много негативни очаквания има в Гърция и Унгария. Преобладава оптимизъм за приходите от вътрешния пазар при фирмите от Ирландия, Финландия и Португалия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.