• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

"Росатом" завършва през август реакторните изпитания на новото ядрено гориво за полския "Мария"

"Росатом" завършва през август реакторните изпитания на новото ядрено гориво за полския "Мария"

/КРОСС/Руската компания за производство на ядрено гориво „ТВЕЛ", част от държавната корпорация "Росатом", ще завърши през август реакторните изпитания на новото ядрено гориво за единствения полски изследователски реактор "Мария". Новото ядрено гориво за изследователския реактор в Полша е на основата на нискообогатен уран. Това съобщи старши вицепрезидентът по научно-техническата дейност, технологиите и качеството в „ТВЕЛ" Пьотр Лавренюк.

След завършването на изпитанията „ТВЕЛ" ще може да вземе участие в търга за доставка на ядрено гориво за изследователския реактор. През последното десетилетие основните усилия в развитието на ядрено гориво за изследователски реактори бяха насочени към преминаването от експлоатация на реактори с високообогатен уран към такива, които работят с нискообогатен, обясни Лавренюк. Програмата за снижаване на обогатяването на гориво за изследователските и тестови реактори, която се координира от Международната агенция по атомна енергия, е една от ключовите области на сътрудничество между Русия и Полша в областта на мирното използване на атомната енергия.

През последните години „ТВЕЛ" разработи и пусна в серийно производство нови видове горива с нискообогатен уран, което е позволило на компанията през 2013 година напълно да прекрати доставките зад граница на горивни сборки с високообогатен уран. "Проведени бяха работи с гориво с нискообогатен уран за изследователските реактори по руски дизайн в Либия, Узбекистан, Виетнам, Чехия, Унгария и Украйна", отбеляза още Лавренюк.

Реакторните изпитания на ТВС МР с нискообогатено ураново гориво в изследователския реактор "Мария" в Националния център за ядрени изследвания към Института за атомна енергия на Полша започнаха през 2013 година. "След завършването на изпитанията през август 2014 година и провеждането на следреакторни изследвания „ТВЕЛ" ще е квалифициран от полския надзорен орган, което ще позволи осъществяването на серийни доставки на нискообогатено с уран гориво за този реактор", обясни Лавренюк

„ТВЕЛ" е производител и доставчик на гориво за изследователските реактори, построени с техническото съдействие на СССР. Работите по създаването на нискообогатено гориво ще позволят да бъдат запазени потребителите на руско гориво. Освен това преходът от високо- към нискообогатено гориво подпомага и действията за неразпростнанение на ядрено оръжие.

Реакторът "Мария", наречен на видният полски учен и носител на Нобелова награда Мария Склодовска-Кюри, беше пуснат в експлоатация през 1974 година. Сега той е единственият работещ изследователски реактор в Полша.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.