• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Харалан Александров: Двойните стандарти в бизнеса доведоха до трагедията в Горни Лом

Харалан Александров: Двойните стандарти в бизнеса доведоха до трагедията в Горни Лом

/КРОСС/ Българската администрация, българските политици и българският бизнес са слабо подготвени да функционират в среда на постоянни трусове, какъвто е и инцидентът в Горни Лом, коментира антропологът Харалан Александров.
Според него, трябва да се откажем от двойните стандарти в икономиката, при които за едни предприятия правилата важат, а други отказват да ги изпълняват. Така се е стигнало и до взрива при обезвреждане на боеприпаси, заяви още Александров.
Инцидентът в Горни Лом е пряко следствие на провалените с години отношения на бизнеса с властта, смята антропологът.
"Аз работя с хора от бизнеса и те вместо да работят по нови проекти или да развиват бизнеса си, половината от времето им отива да разберат кой на кого е човек, за да оцелеят, да прокопсат", заяви антропологът.
Според Александров, последният инцидент с боеприпаси е още едно доказателство, че законите у нас се прилагат избирателно.
"Когато държавата предписва определени правила, а бизнесът избира да ги изпълни или не, това е защото няма легитимност в държавата. Как да уважаваш държавността, при положение, че тя има двоен стандарт", допълва още Харалан Александров.
Моделът на кланово-клиентелистка икономика от десетилетия подкопава държавността у нас, смята анализаторът. Така бизнесът постоянно сменя политическите центрове, за да познае кой от тях ще спечели повече власт.
"Двойният стандарт е нещо, което от много време ни източва кръвта и вероятно ще ни умори, ако не се откажем от него. Ние нямаме никакъв друг модел на функциониране, освен да прилагаме двойни стандарти според човека или властта", допълва антропологът.
Според Александров големият проблем е, че в момента целият свят прилича на зле управляван завод за боеприпаси - Горни Лом, Балканите, Близкия Изток.
Заради това, че живеем в среда с постоянни трусове, управляващите трябва да ни обединят около ценности, а не постоянно да залагат на популистки обещания, каза още Александров, цитиран от ТВ7.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.