• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Ако Бойко Борисов беше на изпит по история

Ако Бойко Борисов беше на изпит по история

/КРОСС/ На откриването на икономическия форум в Пловдив Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара. Странно. В биографията на Гоце Делчев не откриваме нито една от чертите на висшия кубински партиен функционер.

Ако Бойко Борисов беше кандидат-студент и развиваше тема по история за националноосвободителните борби на българите в Македония и Одринска Тракия, щеше да получи двойка заради сравнението на Гоце Делчев с Че Гевара. А то щеше да се превърне в поредния "кандидат-студентски бисер".
За какво точно става дума?

На откриването на икономическия форум в Пловдив (26 юни) Бойко Борисов се изказа по конспект от теми, които не беше коментирал няколко дни. След като обясни как ГЕРБ е върнал растежа на българската икономика, а България е съживила темата за Западните Балкани, премиерът засегна и спора за народността на Гоце Делчев. Въпросът отново стана актуален, след като от македонския екип в съвместната комисия, създадена по силата на Договора за добросъседство, заявиха, че Гоце Делчев не е българин, а македонец и поискаха съвместно честване на паметта му на 7 октомври. България отхвърли предложението, тъй като на тази дата през 1946 академик Тодор Павлов, член на БКП и на назначения от ОФ Регентски съвет, предава тленните останки на българския национален герой на Македония.

"Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки, а то дори, ако погледнем, е жалко. Защото това е един български герой, който е желал, който се е жертвал, който е заложил всичко за свободата на Македония. По същия начин един Че Гевара, който е аржентинец, е отишъл да се бие за свободата на Куба и загива в трета страна".

Сякаш премиерът е изрекъл това изречение по заръка на Коминтерна, който близо петдесет години се опитваше да помакедончи една група българи.

Борисов звучи като подгласник на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, който заяви, че било "безспорна историческа истина", че Гоце Делчев се самоопределя като българин, но историческа истина било и това, че той се е борил за македонска държава. Не за свободата на македонските българи.

Ако Бойко Борисов беше сравнил Гоце Делчев с висшия кубински партиен функционер Че Гевара при соцрежима, вероятно щеше да бъде партийно порицан от Българската комунистическа партия (БКП). Не заради Гоце, чието дело онзи режим ни най-малко не величаеше, а заради другаря Гевара.

Образът на Ернесто (Че) Гевара, някогашна дясна ръка на лидера на кубинската революция и несменяем управник на Куба Фидел Кастро, днес е бранд, обрасъл с митологеми за борбата срещу капитализма и американския империализъм. Пропагандната машина пропуска фактите, които биха затъмнили този лик - за множеството убийства, извършени по негова заповед, за изпратените в трудови лагери дисиденти и хомосексуални, за търговията с дрога, страстта му към лукса, жестокостта и арогантността му, манията му за величие... Нищо от чертите на този висш партиен функционер не откриваме в биографията на Гоце Делчев, написана от Яворов, който е бил четник и негов съратник. А в тази документалистика, писана от първа ръка, поетът цитира Гоце Делчев, който предупреждава да не се излага на "турски преследвания и жестокости българското население в Македония":

"- (...) Българите в Македония носят почти сами върху гърба си товара на революцията - и те са нужни, за да се продължи борбата ни, докато постигне крайната си цел.

- (...) Да се хвърли цяло Турско в анархия, да се разклати царството на султана от основа, да се направи положението нетърпимо по-нататък

- Разбира се, друго е, ако бихме имали една нова гръцко-турска или някоя сръбско-турска, или най-после българо-турска война; обаче лошо бихме се отплатили на България за многобройните нейни жертви подир нас, ако искаме да я вкараме боса в огъня.

Тъй проповядваше Гоце, защото само любовта към народа го ръководеше на всяка стъпка в бурния негов живот. Той искаше свобода за македонското население, а не за македонската земя."*

Внимавал ли е Борисов в "университета на Живков"?

Преди време Борисов каза, че Тодор Живков и Царят са му като два университета. Само че вероятно не е внимавал много в единия, иначе щеше да знае, че през 1963 година Живков обявява за грешна линията на БКП и Георги Димитров, сиреч на Коминтерна, за Пиринска Македония.

Ясно е, че на Договора за добросъседство между София и Скопие ще се пречи. Едва са наченали инициативите за съвместните чествания, а костите на мъртвите герои пак са ползвани като пропагандни бухалки. Ако Северна Македония и България стигнат до общи учебници, за историците сигурно ще са необходими емисари от ООН.

Иначе е странно как Бойко Борисов се е сетил за Че Гевара. Да не би да има от онези тениски с лика му?

*из биографията на Гоце Делчев от П. К. Яворов, от глава: "Въстание през май? Село Баница."

Автор Емилия Милчева, Дойче веле

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

АКО ИСТОРИЦИТЕ НЕ БЯХА ТОЛКОВА СЪВЕТСКИ.

06.07.2019 16:09:22

BSP

Борисов и ръководеното от него правителство са вредни за България, подчертава ръководството на БСП ИБ на БСП срещу Станишев: Борисов действал като държавник!? Това е крайно неадекватна оценка! Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик. България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. Заради корупция не ни приемат в Шенген Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов действа като държавник, а не като политик. Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП, изпратена до медиите. "Смятаме, че такава оценка е крайно неадекватна. България е най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС. Заради корупция не ни приемат в Шенген. Потъпкана е парламентарната република, разделението на властите и правовата държава. На дъното сме по свобода на словото" ,кзав още от "Позитано" 20. "Заявяваме, че позицията на БСП относно политиката на Борисов и ръководеното от него правителство остава непроменена - те са вредни за България и промяната е необходима", е категорична озенка на ръководството на БСП". Припомняме, че вчера в интервю за "Хоризонт" по БНР Станишев подчерта, че българският премиер вече не действа като политик, а като държавник. "В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов," заяви още лидерът на ПЕС. А през седмицата Борисов обяви от Брюксел, че номинирането на Станишев за кандидат за съпредседател на Европейския парламент заедно с Манфред Вебер от Европейската народна партия е чест и гордост за България и депутатите от ГЕРБ ще гласуват за него, макар че "неговите" не го искат. "Българин на такава висока позиция е чест и гордост, независимо че неговите хора не го харесват", подчерта Борисов. До там обаче не се стигна, след като Станишев поиска кандидатурата му да бъде оттеглена, заради единството на ПЕС.

05.07.2019 16:08:03

Жоржета Пехливанова

Борисов трябваше да предложи Ирина Бокова за поста първи европейски дипломат! Това е е най-печелившата карта за България в този европейски покер, вместо да предлага криатури без експертизи в дипломацията. Преди да напиша този коментар премислих много за "българско име", което по думите на премиера Бойко Борисов се е поискало от Д.Туск, за да влезе в обсъжданията на масата за челната група ръководители на Евросъюза. В тази "надпревара" кой по-добър кандидат да предложги, Педро Санчес предлага за вицепрезидент на Европейската комисия Джозеп Борел, бивш и настоящ министър, работил като шеф на европейски структури ЕС и Съвет на Европа. Българският премиер Борисов следваше, а и все още има тази възможност, да предложи на високо ниво кандидатура и да направи "държавнически реверанс" предлагайки името Ирина Бокова за поста първи европейски дипломат, което е най-печелившата карта за България в този европейски покер, вместо да предлага криатури без експертизи в дипломацията. Бокова е единствената, която ОТГОВАРЯ НА ТРИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ПЪРВИТЕ ТРИ ОТ ПЕТТЕ РЪКОВОДНИ ПОСТА. Тя е жена / предвид условието за паритет/; тя е от Източноевропейска държава -България; има най-високата експертиза - посланик, министър, генерален директор на ЮНЕСКО два мандата; 10 години e една от първите 10 най-влиятелни жени в световната ранг листа. С "държавнически реверанс" българският премиер след грешната рокада Бокова-Георгиева, с която изуми България и света пред СС на ООН, ще означава, че е оценил този тежък удар към Бокова и че работи в името на България, Европа и света.

02.07.2019 21:33:50

Владимир Береану

НАШИЯТ ПРЕМИЕР БОРИСОВ СЪЗДАДЕ МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ ОТ ПРОСТОТИЯ. ВСИЧКИ МЕЖДУНАРОДНИ АГЕНЦИИ КОМЕНТИРАТ СКАНДАЛА, НА НАШИТЕ ИМ ЗАБРАНИХА! Вчера нашия премиер Борисов създаде международен скандал от простотия. Той покани кандидатът за шеф на Еврокомисията, Тимерманс, в българското представителство на преговорите и записа и излъчи „на живо“ разговорите във „Фейсбук“ /само джипката липсва/. Борисов се обръщаше свойски на „ти“ към холандеца, което холандеца не разбра, понеже разговорът минаваше през преводач. На английски „you“ е дума и за „ти“ и за „вие“. Естествено е, когато водиш разговори с някого да попиташ дали да ги записваш, а още повече да ги излъчваш във „фейсбук“. В момента когато Тимерманс разбра какво прави нашия вожд му каза деликатно да престане. До обяд Борисов и придружаващата го свита разбраха, че вършат голям гаф и наредиха на централните ни медии да не излъчват очевидната тъпотия. Нова, БТВ и БНТ не излъчиха и кадър от злощастните разговори и бегло споменаха за тях, въпреки че тази глупост е злато за всеки нормален журналист. Днес всички международни новинарски агенции коментират случая. В Румъния действията на Борисов са топ новина. Важното е да влезеш в новините…. Borisov negociază cu Timmermans pentru preşedinţia CE şi, spre nemulţumirea acestuia, transmite discuţia live pe Facebook.

02.07.2019 21:18:45

помнещ

Когато си чел Винету само...всички други имена на различни хора се завъртат в едно шаманско хоро....и как ще се наредят после...никой не знае...дори и Карл Май

01.07.2019 18:20:16

DEA

Според Ташак Бей от Турция Боко се е продал на янките доста отдавна на тяхна територия. Останалото е следствие...

30.06.2019 23:03:25

Анонимен

Боко не е от най-образованите и речевити хора, но и статията е тъпа. И не ми харесва написаното по повод Че. Някои хора е по-добре да не се доближават до името му.

28.06.2019 21:23:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.