• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Откриха ензим, който отстранява излишната захар от тялото

Откриха ензим, който отстранява излишната захар от тялото

/КРОСС/ Привлича ли ви идеята да изпиете газирана напитка или да хапнете поничка, без това да носи вредни последствия? Представете си никога повече да не трябва да започвате диета през януари, пише The Telegraph, цитиран от агенция Фокус. Такова би могло да е бъдещето, след като учени от Университета в Монреал откриха ензима G3PP. Той отстранява излишната захар от тялото и предотвратява складирането й като мазнина. Ензимът спира и отравянето на клетките от химикалите, произвеждани от претоварени със захари клетки.

Д-р Марк Прентки, един от ръководителите на проучването, казва: “Открихме, че G3PP е способен да разгради голяма част от излишния глицеролен фосфат в глицерол и да го отстрани от клетката, защитавайки произвеждащите инсулин бета-клетки на панкреаса и други органи от токсичните ефекти на високите нива на глюкоза.” Откритието и терапията на затлъстяването биха могли да спрат развитието на болести като диабет тип 2 и сърдечните заболявания.

Инсулинът е важен хормон, който контролира глюкозата и преработката на мазнини, но когато в бета-клетките има твърде голямо количество глюкоза и мастни киселини, същите хранителни вещества стават токсични и ги увреждат, водейки до дисфункции и диабет. При използването на глюкозата в клетките се образува глицерол-3-фосфат. Тази молекула има ключова роля в метаболизма, тъй като е необходима както за производството на енергия, така и за формирането на мазнини. “Превръщайки глюкозата в глицерол, G3PP предотвратява формирането и складирането на излишна мазнина и намалява производството на глюкоза в черния дроб, което е основен проблем при диабета,” обяснява д-р Мърти Мадираджу.

В момента изследователите са в процес на идентифициране на “малки молекули, които активират G3PP”, като целта е да се разработи терапия за кардиометаболични разстройства. Лекарствата ще се отличават с уникален начин на действие в този клас медикаменти. Необходими са допълнителни лабораторни тестове, преди да могат да се проведат клинични опити с новите препарати.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.