• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Защо Бон е дестинация №5 в света за 2020 г.?

Защо Бон е дестинация №5 в света за 2020 г.?

/КРОСС/ Бившата федерална столица Бон, която през новата година с прискърбие ще отбележи през октомври 30 години, откакто отстъпи на Берлин честта да бъде главен град на Германия изненадващо за мнозина бе определена за петия най-интересна дестинация за посещение в света през 2020 г.

Причината е 250-годишния юбилей на най-известния й син Лудвиг Ван Бетховен. Той е роден в къща на две крачки от тогавашния и сегашния център на Бон с великолепното старо кметство и класическата кръчма до него от 1389 г., където освен гениалният композитор е ходел и друг велик немец – поетът Гьоте. На две минути от площада, на който са тези две съседни здания е Св. Римигиус, катедралата, където е кръстен Бетховен.

Важно е да се отбележи, че датата на това събитие е известна заради стриктния дневник по въпроса, който се води в храма – част от францискански миноритски манастир. Никой обаче не може да каже точния ден на раждането на композитора. Така че Бон и цял свят ще честват нещо, за което не могат да бъдат сигурни, а само да предполагат.

Не по-малко интересно е, че точно в черквата, която странно защо е встрани от туристическите маршрути и човек я открива просто шляейки се, по-точно на нейния орган Бетховен е започнал да се занимава с музика. Тогава е на 10 и взема първите си уроци, а на 13 вече му се плаща като помощник-изпълнител и свири на месите.

Освен на Бетховен, Бон е и градът на бонбонките „Харибо”. За да няма чувство за канибализъм, те спряха продукцията на дъвчащите си изделия с форма на главата на гения в навечерието на неговия юбилей. И остават с производството на сладки гумени мечета. Фабриката е в околностите, но в центъра има специален бутик, точно срещу „Линдт” и недалеч от централната катедрала, на която е опнат плакат, представляващ игра на думи с името на града и популярната френска храна – пожелание за приятно хранене: „Бон апети”.

Наред с другото, Бон е и много зелен град. Най-доброто място да се убедите е една разходка в парка покрай бреговете на голямата река Рейн, която води към съседния по-голям град Кьолн – с великата си катедрала и невероятния шопинг той е любима дестинация за кратки екскурзии от бившата немска столица.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.