• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Андрей Даниел – къде живее щастието

Андрей Даниел – къде живее щастието

/КРОСС/ Проф. Андрей Даниел е намерил път към щастието с новата си изложба. До 27 март в столичната галерия „Нюанс" може да бъде видяна негова сбирка от картини, озаглавена Hic habitat felicitas/ „Тук живее щастието".

В експозицията са събрани живописни творби, рисувани в последните няколко месеца, подготвени специално за пространството на галерията. Те са „уловили" щастливи за художника мигове. Част от картините са посветени на престоя му в Залцбург. Старинният град го е пленил с историята и с атмосферата си.

Уютният бюргерски град, съчетан с аристократичния мирис на лукс и култура, ме опияняваха и правеха щастлив - отбелязва живописецът. - Нямаше да обърна внимание на историята за откритата древноримска мозайка в центъра на града, ако не бе прекрасната малка книга на Ерих Кестнер: „Презграничното пътуване". В нея, между другото, се разказва как навремето, когато подготвяли паметника на Моцарт, строителите открили в изкопа следния римски надпис: Hic habitat felicitas. За мен бе удивително и почти мистично, защото преди да го открия в реалността, този надпис беше вече в душата ми. Вероятно човекът е така устроен - да открива нещата едва тогава, когато осъзнае, че те са били в него отдавна. Всъщност, тази изложба е резултат от щастливо открити сюжети в реалността, които преди това са съществували само в сънищата и фантазията ми.

Много често се оказва, че хората не успяват да видят и да познаят неща, които не са им предварително познати - споделя художникът. - Така че аз предполагам, че всички тези неща, които ми харесаха и ме очароваха в този град, някак си са живеели в мене и преди това. И фактът, че ги открих наяве, беше наистина много приятно усещане.

Една от най-впечатляващите картини в експозицията е на свирещ струнен оркестър. Как се рисува музика? Това е опус във връзка с моите интереси в музиката. Заглавието е „Щрайхът в действие". Това са цигулките, челата, контрабасите, струнните инструменти в един оркестър. Мен ме интересуват музикантски типажи, състояния на трудово и творческо усилие, нещо, което при музиканта е много красиво и ясно изразено. Ако човек рисува художник, не е толкова изразително, колкото когато свири цигулар.

Картината „Песен за есетрата разказва смешна история, случила се в XVII век. Любопитно е, че огромната риба е била хваната в относително малка река. Андрей Даниел е успял да нарисува и друга местна забележителност - къщата на палача. Защо ли там няма съседи? Но да погледнем към нещо вдъхновяващо - пейзажа „Йонийският бряг или краят на лошото време". Струва си..., отбелязва БНР.

 

Фотография: Антонио Георгиев-Хаджихристов

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.