• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Студентският град си остава град на греха

Студентският град си остава град на греха

/КРОСС/ Столичният Студентски град продължава да е повече град на греха, отколкото място, където се трупат научни знания. Въпреки обещанията и заканите за сериозни промени след две убийства нещата в младежкия квартал останаха същите. Амнезия налегна обществото и държавата пет години след като през декември 2008 г. Стоян Балтов издъхна под краката на убийците си, които го пребиха и ритаха до смърт пред дискотека. През февруари 2012 г. при друг пиянски скандал между студенти в стаята си в общежитие бе убит 19-годишният перничанин Марио Данчев, а само след дни на съд ще бъде изправен съквартирантът му Илко Радев (виж долу). Двете убийства дадоха повод за сериозни дискусии между полицията, общината, университетските ръководства и студентите. Всички скочиха срещу насилието и размахваха пръст срещу порочните практики. Но всички обещани тогава мерки останаха само на думи. А уж градчето трябваше да предразполага към учене, а не да бъде сборище на мутри, наркопласьори и пияници.

Вечер студентите се събират по стаите, а след 23,30 ч. отиват на дискотека, когато вече са леко подпийнали. „Правим забележки, ако по стаите вдигат много шум или ако някой се оплаче. Но купони има всяка нощ. Ако се събират повече хора, даваме ключа от читалнята, каквато има на всеки етаж, но това става само след разрешение на портиера. Проблемът е, ако започнат да се бият или се слуша силна музика по време на сесиите. Тогава има най-много оплаквания", разказа портиерка от бл. 41 на Софийския университет. Заведенията са на всяка крачка, пръскат се по шевовете и продължават да се множат въпреки заканите за въвеждане на драконовски мерки за ред. Камери на всеки етаж, паник бутони, вечерен час за младежите бяха само част от ограниченията, които се обсъждаха след последната трагедия. Охранителният режим в блоковете е същият като тогава, показа проверка на „Преса" в сряда вечер.

Ако живеят в общежитие, студентите минават през входа с магнитна карта. Ако са на гости, трябва да предоставят данните от личната карта на портиера на влизане и се отписват на тръгване. Правилото не се спазва стриктно и достъпът е почти свободен. „Записваме всеки, който влиза, но се дърпат. Ако се усъмним, че външно лице е на гости, ходим на проверки, защото за нощувка гостите трябва да си платят допълнително, а те се крият. Такъв е редът", обясни портиерката.

„Камери има само на входа на блока. Миналата година един колега се беше напил и беше счупил камерата, като я удари с пластмасова дръжка на метла. После имаше проблем, но не го изгониха, а му направиха писмено предупреждение", разказаха второкурсници от СУ, докато похапваха в едно от заведенията за бързо хранене. Не се осъществи и настояването на ректорите за нуждите на градчето да работи отделно полицейско управление. Сега за Студентския град отговаря Седмо РПУ, което бди и над съседните „Дървеница" и „Младост". По улиците има патрули, но засиленото полицейско присъствие е най-вече по празниците. 

Източник: "Преса"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.