• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Вестниците пишат...

Вестниците пишат...

/КРОСС/ 24 Часа
ОЛАФ разследва съдията Веселин Пенгезов
„Създаденият от главния прокурор Сотир Цацаров отдел за борба с корупцията в правосъдието е разследвал висшите съдии.
Новината в България дойде вчера от австрийския вестник „Дер Щандарт".
Авторът на разследването Маркус Бернат се позовава на източници от главната прокуратура в България и пояснява, че става въпрос за бивш висш военен съдия с ранг генерал-лейтенант, който в момента е председател на апелативния съд в София. На въпросното описание отговаря само шефът на САС Веселин Пенгезов. Пенгезов подписвал обществени поръчки менте."

Новинар
„Канал за нелегална трансплантация на органи беше разкрит от израелската полиция със съдействието на Интерпол.
Според израелските информатори именно в България са извършвани нелегалните трансплантации, но прокуратурата засега не дава информация в коя нашенска клиника са се извършвали операциите. „

Репортер
Хаос в закрилата на децата у нас
„Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста 38-годишния Пламен Петров, който преби до смърт 7-годишната си дъщеря.
Учители, съседи и роднини не смеят да съобщят за малтретирани деца
Големият брой институции, занимаващи се със закрилата и проблемите на децата у нас и липсата на координация помежду им са една от основните причина за тяхната неефективност и допускането на трагични случаи като този в Русе, кьдето баща преби до смърт детето си. Това заявиха пред РЕПОРТЕР психолози и експерти в областта."

Телеграф
„Зеленчукови градини могат да се появят по покривите на сградите в София.
Подобна практика вече има в много мегаполиси, задъхващи се от урбанизация, и е въпрос на време да се приложи и у нас. Столицата ни наред с Лондон, Рим и Брюксел е сред 11-те европейски града, включени в инициативата ТУРАС за устойчиво градско развитие. Планира се в следващите години София да расте към Стара планина, а до новите северни квартали да се стига със скоростен градски влак. „

в. Стандарт
Обезумял от ревност рейнджър гръмна жена си пред децата и захапа дулото. Ефрейторът Валери Калчев от Враца, който има две мисии в Ирак зад гърба си, застрелял Клавдия малко преди полунощ във вторник след семеен скандал. След убийството 36-годишният Отело заключил децата - на 1,7 и 5 г, в стаята им и се затворил с трупа на жена си. На сутринта Валери набрал брат си Мариян по телефона и се гръмнал. Мъжът хукнал към семейното жилище в кв. "Сениче" и заварил Валери прострелян в главата, но все още жив, снаха си - бездиханна, а племенниците си - облени в сълзи в детската стая. Валери беше свестен, но се върна друг човек от Ирак, споделиха близки на Калчеви. Започна да ревнува Клавдия, да я бие, тя няколко пъти го напускаше, но наскоро пак се събраха заради децата, разказаха съседи на почернената фамилия.


в. Монитор
Сигнали до прокуратурата за нагласени обществени поръчки ще изпрати екоминистърът Искра Михайлова. Става дума за проведени процедури от общини по Оперативна програма „Околна среда" в периода 2010 - 2013 г. Заради нарушенията страната ни може да загуби до 180 млн. лв. от еврофондовете. Парите се очаква да бъдат орязани тази и следващата година. Най-голяма може да е ножицата за проектите, по които парите са намалени с една четвърт, съобщиха вчера екоминистърът и вицепремиерът Зинаида Златанова, която предупреди, че се задават проблеми и по програмата за селските райони.


в. Дума

Касата санкционира болници с 1,5 млн. лева
!В 38% от проверените по Великден лечебници са установени нарушения
За първите 3 месеца на годината НЗОК е наложила около 1,5 млн. лв. санкции на болниците - глоби за нарушения плюс парите, които касата не е изплатила на лечебниците за неизвършена дейност.


в. Труд

Европлощади за милиони вече се рушат
Площади в няколко български града, ремонтирани с европари, вече се рушат и се нуждаят спешно от нова поправка, показа проверка на „Труд".
Новите дървета в центъра на Лом например изсъхнаха, защото бяха садени върху асфалт, а тези в Нови пазар измръзнаха, защото ги поставиха минусови температури. Новият бетон в Смолян се олющи, а плочките от китайски гранит" в Русе се разлепиха. Всичко това за сметка на европейския данъкоплатец - общо 20,7 млн. лв. за четирите града. Сега жители на Перник се опасяват, че в града им ще се случи същото. Поводът-проект за 10 млн. лв., който предвижда смяна на гранита на централния площад с 3-сантиме-трови плочки.


в. Капитал Daily
София и Стара Загора на финал за градски идеи
@Мария Иванова
София и Стара Загора са сред 21-те града - финалисти 8 състезание за подобряване на живота в големите населени места. В конкурса „Предизвикателство за кметове" (Mayors Challenge) на американската фондация Bloomberg Philantropiesучастваха общо 155 европейски града, сред които и шест български. Предложенията на София и Стара Загора са за трансформиране на градската среда чрез изкуство и за насърчаване на предприемаческия дух и иновациите сред младите хора. През юни и юли градовете финалисти ще могат да доразвият идеите си, а крайните победители ще бъдат обявени през есента. Освен признание те ще получат и финансиране за реализирането на проектите си - голямата награда е 5 млн. евро, като са предвидени и четири награди от по 1 млн. евро.


в. Преса
Язовири и реки преливат при нови валежи
!Струма, Места, Искър и Огоста Вдигат нивото си, следят ги непрекъснато
@Леонора ЛЕКОВА
Язовири и реки може да прелеят заради очакваните обилни валежи. Има голяма вероятност да се повишат нивата на Струма, Места, Огоста и Искър, предупреждава екоминистерството.
Особено внимание трябва да се обърне и на язовирите, чиито стени са в лошо състояние. Има водоеми, които застрашават инфраструктура и населени места, така че кметовете трябва да осигурят денонощни дежурства на обектите. Всички значими язовири са под наблюдение. Два - „Ивайловград" и „Александър Стамболийски", вече преливат контролирано.


в. Сега
НЗОК глоби болници с 1.5 млн. лв. за нарушаване на порочните й правила
По празниците масово са изписвани пациенти, което касата не позволява. Увеличават се "болните" от редки болести
Фиктивни пациенти, заключени отделения по празниците, дежурни лекари без специалност и отчитане на дейност, която реално не е извършена - такава картина в болниците са заварили проверяващите от здравната каса. Налице е и друга тенденция - по част от клиничните пътеки за редки болести вече са изхарчени половината от парите, предвидени за цялата година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.