• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Променят имената на руските летища "Шереметиево" и "Домодедово"

Променят имената на руските летища "Шереметиево" и "Домодедово"

/КРОСС/ Московското летище „Шереметиево" ще се казва Александър Пушкин, а „Домодедово" - Михаил Ломоносов. Това са част от резултатите от конкурса „Великите имена на Русия", които бяха обявени от телевизия „Россия". В конкурса са участвали около 5 милиона души. Те са избрали допълнителни имена за 47 руски летища. В три града Архангелск, Нижневартовск и Санкт Петербург ще има втори тур на гласуването, защото избраните имена дублират победителите в други градове. Летище „Пулково" в Санкт Петербург беше предложено да се кръсти на основателя на града на Нева император Петър Велики. Това, обаче, е името на аерогарата във Воронеж. Решението за московското летище „Внуково" ще бъде взето в близките дни, предаде БГНЕС.
Конкурсът не мина без критика от страна на германските медии. Калининградското летище беше кръстено в чест на императрица Елисавета Петровна /1741-1762/, която в хода на 7-годишната война /1756-1763 г./ размазва войските на Фридрих Велики, чийто милитаризъм заплашва свободата в Европа през 18 век, също както през ХХ век Германския райх на два пъти ще заплаши свободата на Стария континент. В германските медии се появи несъгласие, че летището не е кръстено в чест на германския философ Имануил Кант, който е живял в града. В същото време Балтийският федерален университет в Калининград носи името на прочутия немец.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо руснаците продължават да са западно-поклонници: вместо да възстановят името ПетроГрад го замениха с St.PeterBurg?! ЕтериноГрад <-> ЕкатериноБург? ...... Това показва комплекси за малоценност!?

09.12.2018 06:10:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.