• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Потоп

Потоп

/КРОСС/Водната стихия отне живота на повече от десет души. Във Варна жертвите на потопа са между 9 и 11, като се очаква броят им да расте. В Добрич наводнението отне живота на един човек.

Сред загиналите в морския град има и две деца. Там днес е обявен ден на траур.

В понеделник, 23 юни, ще бъде ден за национален траур, заяви премиерът Пламен Орешарски.

Според кмета Иван Портних нормата на валежите за Варна е 53 кубика на месец. Те обаче са се излели само за няколко часа.

9 жертви, от които две деца, трима души в неизвестност. Ситуацията започва да се нормализира, но все още е критична и има риск.

Най-вероятно жертвите ще се увеличат, заяви кметът Иван Портних. Огромна човешка трагедия! - допълни той.

Девет души са потърсили помощ в Спешния център на болница „Св. Анна" в града, съобщиха от общината. Четирима от тях са пристигнали сами, петима са докарани от „Гражданска защита" - мъж и жена с множество наранявания, 15-годишно дете със съчетана травма и 18-годишно момиче.
7-годишно момче е хоспитализирано в Детска хирургия на болницата. Момченцето е било открито на капак на лек автомобил и заведено в здравното заведение от екип на „Бърза помощ". Търсят се родителите му.
Все още се издирват изчезнали след стихията хора, работи се за разчисването на района.
Обявен е неучебен ден.

„Мобилизирали сме всички възможни сили", заяви Портних. Той обаче е недоволен от реакцията на държавата.
„От първия момент е направено това, което е трябвало да бъде направено", заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, който пристигна във Варна. Градът беше залят от кална вълна след поройни дъждове вчера следобед.

По думите на говорителят на РДВР Варна Ивана Милева ниската част на квартала се е наводнила и улиците „Балкапан" и „Розова долина" са опасни за хората в района.

На място са изпратени екипи на Гражданска защита, на Пожарна безопасност и на полицията, които са се включили в издирването на изчезналите хора. Басейнова дирекция-Варна и РИОСВ-Варна са мобилизирали екипите си за оказване на пълно съдействие на областната администрация, кризисния щаб и на пострадалите от наводнението граждани.

Хората разказват, че приливната вълната е била висока над 2 метра. Тя идва изведнъж, пълни дерето и залива къщите в близост. През последните 15 години дерето не е било почиствано. В него има дървета, високи около 7-10 метра. Вълната е понесла автомобили и покъщнина. Възможно е да има срутени къщи. За да могат да се спасят, хората са се качвали по покривите на къщите си.

Екипи на ЕНЕРГО-ПРО оглеждат щетите, след това ще направят оценка и ще се предприеме възстановяване на електрозахранването. Работи се по отстраняване на натрупаните автомобили, за да не пречат на евентуална втора приливна вълна и водата да може да се оттече.

Градския транспорт се движи, за да може хората да отидат на работа.

На 170 сигнала са реагирали екипите на пожарната в страната във връзка с тежката обстановка след дъжда и бурите. 153 от сигналите са за спасителни дейности.
От служба "Пожарна безопасност и защита на населението" съобщиха пред "Хоризонт", че след проливния дъжд в София този следобед има подадени два сигнала за паднали дървета в града.

По-тежко остава положението в област София. В Златица, Пирдоп и община Чавдар има сто сгради, които са повредени от дъжда. Не се съобщава за пострадали хора от стихията.
В област Бургас са подадени 30 сигнала за наводнения, най-вече в къмпингите "Смокиня", "Каваци" и "Градина".

47 са сигналите в област Ямбол, 35 от тях са за наводнения в жилищни сгради. За момента най-тежко остава положението в село Смирненски в област Монтана. Там има евакуирани четири човека, които са настанени в кметството и три частично разрушени постройки. На мястото работят общо девет екипа на пожарната.

В община Добрич е обявено бедствено положение. Ниските части на града са залети с вода над метър. Дерето, което провежда всички води от областта, дълго 15 км, е наводнило града.

Повече от 12 часа в Добричко вали пороен дъжд. Има скъсани електро и водопроводи. Има предположения за един удавен човек. От полицията не дават подробности, защото не могат да стигнат до мястото на трагедията. Затворени са пътища, сред които Добрич-Варна, Добрич-Балчик, Албена-Балчик, Албена-Варна. Язовирът в село Плачидол е прелял. На 5-ти километър от града мостът също е залят с вода. Има много сигнали за наводнени къщи, мазета и улици. На места нарочно се спира токът, за да може да се помогне на хората. От КАТ и Пътно управление са на мнение, че нито една кола няма да излезе от града докато обстановката не се нормализира.

Днес в Добрич е трябвало да се проведе националното външно оценяване на децата, завършили 8 клас, но, според Николова, това не може да стане. Има специален пункт за настаняване на пострадали граждани. Всички изходи от Добрич са затворени, никой не може да влезе и излезе в града, освен високопроходима техника, необходима за преодоляване на щетите.

Заради наводненията е обявено бедствено положение и в част от селищата в община Велико Търново. Най-критично е състоянието в градовете Килифарево и Дебелец, където нивото на река Белица остава високо и продължава да излиза от коритото си. Кризисна е ситуацията и за населените места в района нa Прохода на Републиката. Няма пострадали хора. Ситуацията се нормализира.

Десетки души са евакуирани от къщите си в Килифарево. Високата приливна вълна е дошла от реките, идващи от Стара планина, но се очаква водите да се влеят в Янтра, което може да застраши живеещите в крайречните зони на Велико Търново. Във всички критични точки са разположени екипи с представители на Гражданска защита, противопожарната служба, военни отряди и доброволчески формирования. Около полунощ заради критично високите нива на р. Янтра са евакуирани жители на крайбрежните квартали на Велико Търново, с. Първомайци и Долна Оряховица. По думите на областния управител нивото на р. Янтра е около 7 метра при критични 8.5 метра. От пороя е отнесен дървеният мост на р. Белица до Килифаревския манастир. В Дебелец сериозно са пострадали обекти от промишлената зона на града. Най-големи са щетите, нанесени в дворовете на хората и унищожената селскостопанска продукция. Има отнесени автомобили. Източва се поетапно язовир Йовковци, около 50 куб. метра на секунда. Във всички пострадали от дъждовете райони е възстановено електрозахранването. Създава се организация за почистването на пътищата и мостовете. Затворен за движение остава Проходът на Републиката и южният пътен възел край Велико Търново.

Бедствено положение е обявено в Дряново, 50 къщи са наводнени. Екипи на Гражданска защита са отводнявали потопените къщи. Няма пострадали хора. Наводнени са фабрики, хотел и площада в града. В момента продължава да вали силен дъжд.Жълт код е обявен за 20 юни в 3 области на Източна България заради бурен вятър, съобщиха от НИМХ.

Жълт код е обявен за областите Добричка, Варненска и Бургаска, в чиито крайбрежни райони временно ще духа силен северен вятър с пулсации до 15-20 м/с. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Днес облачността от запад ще започне да се разкъсва и намалява, но над Източна България през целия ден ще остане предимно облачно. Там ще има и валежи, които до вечерта ще спрат, е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. На места в Западна и Централна България в следобедните часове също ще превали, на отделни места и ще прегърми. Ще духа северозападен, в източните райони - северен вятър, който през деня временно ще се усили, особено по Черноморието. Максимални температури, в повечето места, между 21° и 26°, в София - около 21°.
Над Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, които в следобедните часове ще спрат. Възможно е и да прегърми. Ще духа умерен, временно и силен северен вятър. Максимални температури 19°-22°. Температурата на морската вода е 23° - 24°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.
Над планините облачността ще е предимно значителна. След обяд ще превали, а на места и ще прегърми. Вятърът ще е от север-северозапад - умерен, временно до силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 8°.

Снимка: Булфото

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.