• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

131-вата годишнина от обявяването на Съединението отбелязват днес в Панагюрище

131-вата годишнина от обявяването на Съединението отбелязват днес в Панагюрище

/КРОСС/ 131-вата годишнина от обявяването на Съединението отбелязват днес в Панагюрище, съобщават от общината в града. Почит към личностите, дали своя принос за обединяването на Княжество България с Източна Румелия, ще бъде отдадена с поднасяне на цветя пред паметната плоча на площад „20 април".

В музейните архиви е запазен дневник на Павел Захариев Койчев с бележка, че на тази дата през 1885 година е обявено Съединението - едно от най-значимите събития за страната ни след Освобождението - в Панагюрище. Будните жители на града активно се включват в движенията за обединяване на България. На 2 септември, дни преди предварително обявената дата 15 септември, без да дочакат нареждане от Централния комитет, панагюрци вземат решение за сваляне на румелийската власт и обявяват Съединението в града си.

Избухва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Заради опасността организаторите да бъдат арестувани, комитетът ускорява начинанието, като изпраща свои представители в Чирпан, Сливен и други селища, за да поведат бунтовнически групи към Пловдив.

Знамето, символ на обединението, е издигнато от Тодор Хаджикирилов, Събко Милков и Антон Оряшков. Техни сподвижници са Стефан Щърбанов, Ильо Радивчев, Ганчо Перфанов, Стефан Станчев, Тодор Шопов и много други патриоти от града и региона. С това знаме панагюрци се сражават в Сръбско-българската война два месеца след паметното събитие, информира Дарик. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.